Λύση στο θέμα 47.584 συμβασιούχων του Δημοσίου

Σε συμφωνία-λύση του θέματος 48.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο για τη διαδικασία ένταξης ή επανένταξης σε υπουργεία  υπό το «βλέμμα» του ΑΣΕΠ, κατέληξαν υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και θεσμοί.

Σύμφωνα με το Έθνος, μετά τη συμφωνία δεν αμφισβητείται πλέον ο αριθμός και η παραμονή επί της ουσίας των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι μισθοί των οποίων τροφοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συμβασιούχοι αυτοί φτάνουν τους 47.584 κατά μέσον όρο μέσα στο 2016 και με βάση τις εποχικές διακυμάνσεις. Υστερα δε από τη διαβούλευση με τους εταίρους συμφωνήθηκε ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση θα σφραγιστεί ο Οδικός Χάρτης για το 2017 και 2018, όπου πυξίδα για τον αριθμό των συμβασιούχων θα είναι ο μέσος όρος του 2016 – δηλαδή οι περίπου 48 χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Για τις δε συμβάσεις που λήγουν, ήτοι το σύνολο των ενδιαφερομένων, η στελέχωση θα γίνεται με βάση τους υπάρχοντες νόμους, η πρόσληψη ή η ανανέωση θα ακολουθεί τους κανόνες και τους διαγωνισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή του ΑΣΕΠ, και στον νόμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη για τους συμβασιούχους θα τονίζεται η φράση «μέσω ΑΣΕΠ και από διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία».

Οι γνωρίζοντες παραπέμπουν σε μια ανοιχτή διαδικασία, όπου θα μπορούν άπαντες να υποβάλουν αιτήσεις.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τα οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αντίστοιχους πυρήνες του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι ο ίδιος «Οδικός Χάρτης» θα εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις που έχουν λάβει παρατάσεις.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι από τη συμφωνία περί ισχύος του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2016 και για το ’17-’18 το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατάφερε πρώτον να εξαιρεθούν οι συμβάσεις που αφορούν στη στελέχωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών υπηρεσιών, των ΝΠΙΔ και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου.

Δεύτερον εξασφάλισε την εξαίρεση επίσης για τους συμβασιούχους που έχουν προσφύγει δικαστικά για τη μονιμοποίησή τους και έτσι δεν θα υπολογίζονται στις προσλήψεις με τον κανόνα του 1 προς 3 που ίσχυε και θα ισχύσει και για το 2017 – κυρίως για τους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας κ.ά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here