Λουξεμβούργο: Διάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ για το προσφυγικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις προσφυγικές ροές Ανατολικής Μεσογείου – Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, την καταπολέμιση των μαφιόζων διακινητών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης. Οι «28» θα εξετάσουν και τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία – με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot.

Στην Διάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της υπάτης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. ‘Ασελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Ειδικότερα κατά τη Διάσκεψη θα αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here