«Λουκέτο» στους πιο νόστιμους λουκουμάδες της Αθήνας μετά από ένα αιώνα – το τηγάνι είχε τυφλώσει τον ιδρυτή

Έκλεισε το ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας στην Πανεπιστημίου, το «Αιγαίον», που λειτουργούσε από το 1926 με την καταπληκτική χιώτικη  συνταγή και τεχνική του ιδρυτή του  Γεωργίου Φύλλα

Τον διαδέχθηκαν το 1973 τα παιδιά του Μχάλης και   Ευγένιος και πρόσφατα ο εγγονός του Γιώργος που προσπάθησε σκληρά να αντιμετωπίσει και την οικονομική κριση αλλά και την  υποβάθμιση της περιοχής και την  αλλαγη στα γουστα της αθηναϊκης κοινωνίας (που μειωσε τα γλυκά εν γένει). Στους νέους άρεσαν περισσότερο οι λουκουμάδες με σοκολάτα ή ξηρους καρπούς. Οι Χιώτες εν τω μεταξύ «αραίωσαν» γιατί άλλαξε η τάση της ελληνικής κοινωνίας για στέκια συγχωριανών στη μεγαλούπολη

Φωτογραφία του χρήστη Λουκουμάδες Αιγαίον.

Οι ιδιοκτητες ανακοίνωσαν λιτά ότι

  • «Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το «Αιγαίον» κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!»

Το κατάστημα ήταν στέκι για τους Χιώτες αλλά και γενικά τους Αθηναιους, επειδή οι  λουκουμάδες του ήταν πράγματι ξεχωριστοί.

Σε φίλο του που τον ρώτησε αν ειναι ευχαριστημένος από τη δουλειά, ο μπάρμπα Γιώργος είχε πει παλιότερα

  • «Τι να σου πω παιδί μου. Από λεφτά, είμαι ευχαριστημένος, Αλλά τι να το κάμεις; Χριστούγεννα τηγανίζω λουκουμάδες, Λαμπρή τηγανίζω λουκουμάδες, Κυριακές και γιορτές που ο κόσμος διαθέτει στα παιδιά του εγω τηγανίζω λουκουμάδες».
  • Και τί κρίμα, στο τέλος έχασε το φως του εξ αιτίας του τηγανόλαδου…

Πρόσφατα ο εγγονός και διάδοχος είχε πει:

«Αν δεν υπήρχε το συναίσθημα γύρω από το Αιγαίο μπορεί  ένας τεχνοκράτης, ένας ουδέτερος παρατηρητής να αποφάσιζε ότι δεν τον συμφέρει να συνεχίσει. Το βάρος που έρχεται από παλιά από τον παππού σε κάνει να θέλεις να το διατηρήσεις»

Ομως η οικογένεια τελικά δεν άντεξε το βάρος

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here