Lost in Transition: Στα παιδιά που ψάχνουν σπίτι σε ξένη χώρα

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από το www.mikrocosmos.gr

Στα παιδιά που ψάχνουν το σπίτι τους σε μια ξένη χώρα…

«Το Lost in Transition αναφέρεται στα παιδιά που δεν τα χωράει ο τόπος τους, στα παιδιά που ψάχνουν το σπίτι τους σε μία ξένη χώρα, που ελπίζουν να ερωτευθούν με τον ντόπιο για να νιώσουν ντόπιοι, στα παιδιά που υπομένουν τα πάντα με το φόβο μήπως και πρέπει να γυρίσουν πίσω».
Αυτό είναι το θέμα της παράστασης, επίκαιρο όσο ποτέ, πρωταγωνίστρια του οποίου είναι μια Ελληνίδα. Η Νικολέττα Θωμά θα ανέβει στη σκηνή του ιστορικού χώρου, το Summerhall της Γλασκόβης, στο πλαίσιο του Fringe Festival

Τα δύο τελευταία χρόνια ζεις και εργάζεσαι στη Γλασκώβη. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι θέλω να ζήσω στο εξωτερικό κυρίως για την εμπειρία σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό πάνω στο Θέατρο και η Γλασκώβη κάλυπτε αυτό που αναζητούσα, μία μεγάλη και ζωντανή πόλη με πολύ καλό Πανεπιστήμιο, σύγχρονο θέατρο και θεατρική παιδεία.

Μάλιστα, πρωταγωνιστείς σε θεατρικές σκηνές όχι μόνο εκεί, αλλά και στο Εδιμβούργο. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

Είναι υπέροχη εμπειρία. Το Εδιμβούργο κατά τη διάρκεια του Fringe Festival είναι μαγικό, μυρίζεις παντού τέχνη και αγάπη για αυτήν. Συναντάς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, από μαριονέτες καικαλλιτέχνες δρόμου (streetartists)μέχρι devised κα ιπαραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου. Είναι ένα αυγουστιάτικο πάρτυ αφιερωμένο στην τέχνη.

Τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα παρουσιάσεις στο θέατρο Summerhall στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fringe, τον μονόλογο «LostinTransition» (Χαμένοι στην Μετάβαση);

Ακριβώς. Το “LostInTransition” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arches Live Festival τον Οκτώβριο στην Γλασκώβη. Γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένα βραβείο (Summerhall’sAutopsyAward) που δίνει το θέατρο Summerhallσε μία μόνο παράσταση, αλλά δε το πιστέψαμε ποτέ καθώς υπήρχαν άλλες 25 πολύ καλές υποψήφιες παραστάσεις. Και μόνο ότι δέχτηκαν την πρόταση μας για το Arches Live ήταν ήδη επιτυχία για εμάς. Χαρήκαμε προφανώς πάρα πολύ όταν μας ανακοινώθηκε ότι το Lost InTransition επιλέχθηκε για το Fringe και ακόμα περισσότερο που θα παιχτεί σε έναν ιστορικό χώρο όπως το Summerhall. Θα είμαι εκεί 12-23 Αυγούστου, σε περιμένω.

Το θέμα της παράστασης είναι επίκαιρο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη λόγω της αθρόας μετανάστευσης και προσφυγιάς ανθρώπων από την Συρία κι έχει να κάνει με ένα ταξίδι στο μυαλό ενός μετανάστη. Τι ακριβώς πραγματεύεται;

Ακριβώς αυτό είναι το επίκεντρο της παράστασης. Το Lost in Transition αναφέρεται στα παιδιά που δεν τα χωράει ο τόπος τους,στα παιδιά που ψάχνουν το σπίτι τους σε μία ξένη χώρα, που ελπίζουν να ερωτευθούν με τον ντόπιο για να νιώσουν ντόπιοι, στα παιδιά που υπομένουν τα πάντα με το φόβο μήπως και πρέπει να γυρίσουν πίσω.Το LostinTransition είναι ο μονόλογος της Άννας-εγώ είμαι αυτή(!!!), μια Ρουμάνα μετανάστρια στη Γλασκώβη που μοιράζεται 10 γεγονότα-σταθμούς του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Άλλοτε επιλέγει απλώς να αφηγηθεί τη ζωή της στους θεατές και άλλοτε τους χρησιμοποιεί-τον καθένα ξεχωριστά ως κάποιο πρόσωπο στο ταξίδι της αυτό. Οι θεατές ταξιδεύουν μαζί με την Άννα μπρος και πίσω στη ζωή και γίνονται συμμέτοχοι στην ιστορία της.

242314_2367130555788_1807401949_o
Τι ιδιαιτερότητες έχει το κοινό της Σκωτίας σε σχέση με το ελληνικό κοινό;

Δεν έχω εντοπίσει κάποια διαφορά για να είμαι ειλικρινής. Αλλά θα σου πω ένα περιστατικό που με συγκίνησε πολύ και αφορά αυτά που λέγαμε πριν. Κάποια στιγμή στο τέλος μιας παράστασης έρχεται ένας Σκωτσέζος θεατής και μου λέει συγκινημένος- αναφερόμενος στην Άννα: «Πολύ χαίρομαι που αγάπησες τόσο τη Γλασκώβη…….». Ήταν περήφανος ως Σκωτσέζος που μία ΞΕΝΗ αγάπησε τον τόπο του.

Έχεις σχέδια να επιστρέψεις στην σκηνή της Ελλάδας και αν ναι, με τι έργο;

Δύσκολο να πω με σιγουριά. Πριν έρθω πίστευα ότι θα κάνω απλώς το μεταπτυχιακό μου και θα γυρίσω και τελικώς έχω μείνει δύο χρόνια κάνοντας Θέατρο. Προς το παρόν ευχαριστιέμαι πολύ αυτό που συμβαίνει εδώ. Από την άλλη όταν με ρωτούν αν θα έμενα για πάντα εδώ αντανακλαστικά απαντώ “δε νομίζω”. Νομίζω ότι το ιδανικό μου θα ήταν να μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας. Προς το παρόν αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ότι σκοπεύω να ταξιδέψω στην Ελλάδα με το Lost InTransition μετά το φθινόπωρο…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here