Λονδίνο: 71 οι νεκροί στο πύργο της κολάσεως-Συνεχίζεται η ποινική έρευνα

Στους 71 ανήλθε ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Grenfell Tower στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας.

Πέντε μήνες σχεδόν μετά από την καταστροφική πυρκαγιά ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, καθώς ο προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο.

Το λάθος είχε γίνει γιατί κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι, άλλοι ένοικοι του κτιρίου που θεωρήθηκαν νεκροί δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί την μοιραία βραδιά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες οι οποίοι επιδίωκαν να εισπράξουν αποζημίωση.

Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, καθώς κι ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο, αλλά υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εις βάρος προσώπων ή οργανισμών, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα στοχεύει να ρίξει φως σε πιθανές παρατυπίες ή σφάλματα στην κατασκευή ή συντήρηση του κτιρίου.
Αστυνομικοί με την βοήθεια ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω της οδοντοστοιχίας, ερεύνησαν ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Ταυτόχρονα διεξήχθη μια ογκωδέστατη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός βρισκόταν στο κτίριο την μοιραία βραδιά και ποιός θεωρείτο αγνοούμενος ή νεκρός. Ένας άνθρωπος αναφέρθηκε ως αγνοούμενος 46 διαφορετικές φορές, ενώ κάποιοι αναφέρονταν με διαφορετικά ονόματα και ως εκ τούτου χρειάστηκε να ερευνηθεί ακόμη και η παραμικρή διαφορά στην ορθογραφία των ονομάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here