Η κρίση αύξησε και τις θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα

Μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, αποδίδοντας μεταξύ άλλων το φαινόμενο και στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ εξαιτίας ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.

Η χώρα μας σημειωτέον αν και είχε πρόβλημα κατάχρησης αντιβιοτικων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες  δεν ήταν αναλογικά υψηλά (μέχρι την κριση)  στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, δηλαδή στις προσβολές από σοβαρά ανθεκτικά μικροβια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικα και οι οποίες συχνά κατέληγαν δυστυχώς σε σηψαιμια και ανεπάρκεια οργάνων των προσβεβλημένων ασθενών

Μάλιστα, τώρα πλέον σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των ασθενών που εισάγονται και η θνησιμότητα προσεγγίζει το  30% των προσβεβλημενων ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση η θνησιμότητα κυμαινεται στο 15%

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπάρχει μόλις 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς  ανά βάρδια, με συνέπεια να μην τηρούνται τα πρωτόκολλα νοσηλείας (υγιεινή των χεριών, των χώρων κ.λπ)

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν αναφέρεται όμως  και σε άλλο σοβαρό πρόβλημα, στην τηρηση υγιεινής και από τους γιατρους (το πλύσιμο των ψεριών)

Το πρόβλημα οξυνεται και από την ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κ.λπ.), επιθέματα κατακλίσεων καθώς και σε υλικά καθαριότητας και απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.α.)

«Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες. Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων. Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί ακόμα τους εργολάβους καθαριότητας ότι δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις.

«Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί. Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών. Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις»

Στα ελληνικά νοσοκομεία, τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα-αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here