Λογοκρισία στη Νέα Ζηλανδία – Απαγορεύθηκε το μανιφέστο του 28χρονου

Απαγορεύθηκε στη Νέα Ζηλανδία η κατοχή και η διανομή/ανάρτηση/δημοσίευση του «μανιφέστου» του λευκού εθνικιστή που σκότωσε 50 ανθρώπους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Christchurch.

Ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Σανκς χαρακτήρισε επισήμως «ανάρμοστο» το έγγραφο των 74 σελίδων που φέρεται να συνέταξε ο τρομοκράτης, δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων.

«Άλλοι αναφέρονται σε αυτή τη δημοσίευση ως ‘μανιφέστο’, αλλά εγώ το θεωρώ ένα βάρβαρο φυλλάδιο που προτρέπει σε φόνο και σε πράξεις τρομοκρατίας. Είναι απαράδεκτο με βάση την νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σανκς.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η απαγόρευση του εγγράφου από τις κρατικές αρχές, αποτελεί ένα «αιτιολογημένο όριο στην ελευθερία της έκφρασης».

«Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ ‘εκφράσεων μίσους’ που μπορεί να απορρίπτονται από πολλούς ορθώς-σκεπτόμενους ανθρώπους αλλά είναι νόμιμο να διατυπώνονται, αλλά αυτού του είδους η δημοσίευση σκοπίμως συντάχθηκε για να εμπνεύσει τον φόνο και την τρομοκρατία», επιμένει ο Σανκς. «Υπερβαίνει τα όρια».

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές έκριναν επίσης παράνομο το 17λεπτο βίντεο που ανήρτησε ο 28χρονος καταγράφοντας ζωντανά τις επιθέσεις του.

Παρότι δεν υπάρχει φυσιολογικός και δημοκρατικός άνθρωπος που να μην έχει οργισθεί από τους φόνους και το σκεφτικό του δράστη, εντούτοις όταν αρχίζουν να μπαίνουν όρια στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία του λόγου, τότε γίνεται μια κακή αρχή που δεν έχει τελειωμό -είναι κατηφόρα. Η λογοκρισία δεν παύει να είναι «λιγότερο λογοκρισία», ακόμα κι αν ικανοποιεί μεγάλη μερίδα του λαού, κάτι που δεν ειναι διόλου βεβαιο ούτε καν επι του προκειμένου. Δηλαδή ακομη κι όσοι ανήρτησαν το βίντεο ή το μανιφέστο σε διάφορους ιστοτοπους, δεν το έκαναν επειδή συμφωνούσαν με τον ακροδεξιό δολοφόνο, αλλά είχαν κινητρα είτε καθαρά ενημερωτικά, είτε ήθελαν να στιγματίσουν και να κοινοποιήσουν το ευτελές σκεφτικό του. Επίσης δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην ειχε την εύλογη περιέργεια του τι στην ευχή υποστήριζε ο δράστης και πώς έφτασε στο σημειο να διαπράξει μια τέτοια βαρβαρότητα.

Και με τις κατά το δοκούν ερμηνείες των σχετικών με την ελευθερία της έκφρασης νόμων, βρίσκονται π.χ. κατηγορούμενοι άνθρωποι που τροφοδοτούν τα wikileaks, κι άλλος αυτά τα βλέπει ως δικαίωμα στην ενημέρωση και άλλος ως παραβίαση του νόμου για αποκάλυψη «εθνικών απορρήτων εγγράφων». Και άλλος διώκεται για κατασκοπεία επειδή αποκάλυψε παράνομες παρακολουθήσεις Αμερικανών πολιτών και άλλος, π.χ. σε ισλαμικά κράτη διώκεται επειδή ανήρτησε μια δημοσίευση που αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε αμάχους στην Υεμένη ή έκανε ανάρτηση υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας να μην κυκλοφορεί με τσαντόρ…. Οσο κι αν μας εξοργίζει κάποια ενέργεια, άπαξ και η λογοκρισία καθιερώνεται, αρχίζουν τα «ναι μεν, αλλά…» και εκείνη που χάνει στην πραγματικότητα, είναι η δημοκρατία.

Έτσι, δυστυχώς, ο ακροδεξιός φασίστας δολοφόνος βγαίνει κερδισμένος.

Δεν μπορεί ο πολιτισμένος να πολεμήσει τη βαρβαρότητα με τη βαρβαρότητα της λογοκρισίας. Ακόμα κι αν νικήσει, έχει γίνει βάρβαρος κι αυτός, οπότε ουσιαστικά έχει ηττηθεί ο πολιτισμός…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here