Λογοκρισία και απόλυση για το αυτονόητο – πείραξε τους Γερμανούς σκίτσο κατά του Νετανιάχου

Η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» απέλυσε τον  επί δεκαετίες σκιτσογράφο της Ντίτερ Χάνιτς, 82 ετών, δημιουργό της γελοιογραφίας η οποία πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε δριμεία κριτική από συγκεκριμένες πλευρές ως «αντισημητική».

Στην γελοιογραφία παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ντυμένος με το κοστούμι της νικήτριας του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Νέτα Μπαρζιλάι, να χρησιμοποιεί την δική της φράση «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», κρατώντας έναν πύραυλο, ενώ στην επιγραφή «Eurovision» το «v» έχει αντικατασταθεί από το εβραϊκό σύμβολο του αστεριού του Δαυίδ, το οποίο απεικονίζεται και πάνω στον πύραυλο.

Στο θέμα αναμιχθηκε ενεργά και ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Βόλφγκανγκ Κραχ ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες κάνοντας λόγο για «λάθος», ενώ το σκίτσο αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Der Karikaturist Dieter Hanitzsch

Ο 85χρονος γελοιογράφος, δήλωσε

«Πρόθεσή μου ήταν α ασκήσω κριτική στον Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή, εκμεταλλεύεται την Eurovision για τους δικούς του σκοπούς και κάνει κατάχρηση της νίκης της Ισραηλινής τραγουδίστριας. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του έγραψε «έφερες πολύ σεβασμό στο κράτος του Ισραήλ. Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!»», χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή έκφραση για το ιουδαϊκό Πάσχα. Η σύνταξη της εφημερίδας ζήτησε συγγνώμη, αλλά αυτό είναι δικό της θέμα. Εγώ δεν ζητώ συγγνώμη. Δεν αισθάνομαι ένοχος. Μπορεί η συγκεκριμένη γελοιογραφία να μην είναι απο τις καλύτερές μου, αλλά η ερμηνεία της είναι εντελώς υπερβολική».

Η γελοιογραφία πάντως, προκάλεσε κι άλλες υπερβολικές αντιδράσεις λογοκριτικού επιπέδου, και σε αυτό δεν συνέτεινε μόνον η υπερευαισθησία που δείχνουν οι Γερμανοί λόγω Άουσβιτς σε οτιδήποτε έστω και κατα υπόνοια αντιεβραϊκό, αλλά βεβαίως και οι οικονομικες πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές. Αντέδρασε δυστυχώς και το Γερμανικό Συμβόλιο Τύπου  που «διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το σκίτσο θυμιζει αντισημιτική προπαγάνδα των ναζί»!!!!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here