Λιβύη: Βίντεο σοκ δείχνει εκτέλεση 18 μαχητών του ISIS

Ένα σοκαριστικό βίντεο με την εν ψυχρώ εκτέλεση 18 κρατουμένων με πορτοκαλί στολές στη Λιβύη προκαλεί αίσθηση και πολλά ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Τα θύματα, εκτιμάται ότι είναι μαχητές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Φορούν κουκούλες, είναι γονατισμένοι σε 4 σειρές και εκτελούνται από ένοπλου δήμιους που παίρνουν θέση πίσω τους και τους εκτελούν πυροβολώντας τους στο κεφάλι. Είναι άγνωστο ποιός έδωσε την εντολή εκτέλεσης.

Το βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης πόλης της χώρας, της Βεγγάζης, από τζιχαντιστές μετά από τρία χρόνια επιχειρήσεων.

Η μάχη για τη Βεγγάζη μεταξύ του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ και μιας σειρά ισλαμιστών μαχητών και άλλων ενόπλων έχει αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης σύρραξης από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Η νίκη αποτελεί σημαντική προέλαση για τον πρώην διοικητή της στρατιάς του Καντάφι ο οποίος έχει ανακτήσει σιγά-σιγά έδαφος στην ανατολική και νότια Λιβύη, αψηφώντας την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Τοπικές εφημερίδες όπως η Libyan Express και η Libyan Observer λένε ότι υπεύθυνος για το μακελειό είνια ο Μαχμούντ Αλ Ουερφάλι, διοικητής της «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, τον οποίο φέρεται να προήγαγε ο Χαφτάρ για το ρόλο του στη δολοφονία αστυνομικών τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα θύματα ήταν μαχητές του ISIS στη Λιβύη κι ότι ο Αλ Ουερφάλι ήταν ο άνδρας που διάβασε τη θανατικής του καταδίκη προτού οι άνδρες του εκτελέσουν τους κρατούμενους.

Το βίντεο έχει ημερομηνία 17 Ιουλίου. Λγες μέρες αργότερα η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιζ Τροσέλ είχε καλέσει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό να διερευνήσει τις καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων.

Ο Χαφτάρ έχει κερδίσει έδαφος με τη βοήθεια της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δυτικές χώρες λένε ότι θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here