Ασφαλιστικό: Λύση-πακέτο με ενοποιήσεις ταμείων ως τον Ιούνιο

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Λύση – «πακέτο» για το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης επιδιώκει η κυβέρνηση με τους εταίρους το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εξεύρεσης μιας συμφωνίας με τους θεσμούς η οποία θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας, μακράς πνοής, στην Ελλάδα και, φυσικά, την ευκαιρία να αναθερμανθεί -και να επανέλθει- η οικονομία σε «τροχιά» ανάπτυξης.

Όπως όλα δείχνουν, ορισμένες «θυσίες» θα υπάρξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, μεταξύ άλλων, να θιγούν όσες διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν απομείνει, να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το «πλαφόν» στις υψηλές συντάξεις, καθώς και να προωθηθεί ένα νέο πλάνο σαρωτικών ενοποιήσεων κύριων και επικουρικών ταμείων ασφάλισης με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου και βιώσιμου ασφαλιστικού φορέα.

Ωστόσο, βασική «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της, είναι –και θα παραμείνει- η άρνηση αποδοχής του αιτήματος των δανειστών για νέες «οριζόντιες» μειώσεις στις συντάξεις. Το γεγονός αυτό κατέστη σαφές και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, την Πέμπτη 7 Μαΐου, το μεσημέρι.

Πιο αναλυτικά, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι εταίροι – δανειστές φαίνεται να βρίσκουν μια «χρυσή τομή» στην προώθηση σταδιακών αλλαγών (πιθανώς σε βάθος πενταετίας, σεβόμενοι και την ελληνική νομολογία την οποία «παραβίασαν» τα προηγούμενα δύο μνημόνια) με στόχο την οριστική κατάργηση όλων των διατάξεων πρόωρης συνταξιοδίοτησης. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς φέρεται να επικεντρώνεται στην προάσπιση των λεγόμενων «ώριμων» συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ούτως ώστε να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός όσων βρίσκονται, με βάση της ισχύουσες διατάξεις, κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης.

Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και εταίροι φαίνεται να έχουν κάνει σημαντικά «βήματα» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας η οποία θα προωθεί νέες, σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων. Δεν αποκλείεται, όπως φημολογείται στα γραφεία νομικών οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τη διάρθρωση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος και έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων, οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν, μέχρι το 2020 να οδηγούν μόλις σε ένα ταμείο κύριας και αντίστοιχα ένα επικουρικής ασφάλισης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εφόσον οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ δεν καμφθούν, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί «προς τα κάτω» το ισχύον πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις, που σήμερα είναι στα 2.773 ευρώ το μήνα, μικτά. Μια αλλαγή προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχει τόσο δημοσιονομικό όφελος (με δεδομένο ότι πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα, κύρια σύνταξη, λαμβάνει μόλις το 1,8% του συνόλου των συνταξιούχων) αλλά στέλνει, όπως θεωρούν οι «θεσμοί», ένα ισχυρό μήνυμα… «λιτού βίου» και δικαιοσύνης.

Αντιθέτως, περίπου το 56% του συνόλου των συνταξιούχων λαμβάνει κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, μετά τα «κουρέματα» της περιόδου 2010 – 2014. Την ίδια στιγμή, οι επικουρικές κάτω από 500 ευρώ (λιγότερα από 183 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο) είναι οι 1.615.652 από το σύνολο των 1.625.975 συντάξεων αυτής της κατηγορίας.

Σημειώνεται ότι οι επικουρικές συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα είναι μόλις 352 συνολικά και ο αριθμός αυτών που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, μηνιαίως, είναι 10.323 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here