Το λιμάνι του Πειραιά, ενδιάμεσος σταθμός της Οδύσσειας 2000 προσφύγων

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Στον Πειραιά έφθασαν το πρωί της Κυριακής περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Κυνηγημένοι από τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί, και να μεταβούν στη Μυτιλήνη αναζητώντας διέξοδο διαφυγής από τις σφαγές αμάχων.  Nωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 5.45 πμ, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1 αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς. 

Πρόσφυγες λιμάνι Πειραιά

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια. Λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής  στο νησί. Τουλάχιστον αυτοί κατάφεραν να επιζήσουν και δεν αποτελούν θλιβερούς αριθμούς πνιγμένων στο βυθό της Μεσογείου…

Πρόσφυγες λιμάνι Πειραιά

Ανθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με μιά φυσιολογική ζωή μέχρι σήμερα, βρέθηκαν ξαφνικά στη δίνη ενός σκληρού και απάνθρωπου πολέμου, παίρνοντας αναγκαστικά το σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, για να σώσουν τη ζωή τους. Το ελάχιστο που ζητούν είναι να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους. Και το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μας. Οπως ακριβώς θα θέλαμε να κάνουν κι εκείνοι, αν βρισκόμασταν στη θέση τους.

ÓÔÏ ËÉÌÁÍÉ ÔÏÕ ÐÅÉÑÁÉÁ  ÌÅÔÁÖÅÑÈÇÊÁÍ  ÁÐÏ ÔÇÍ ÌÕÔÉËÉÍÇ   ÄÕÏ ×ÉËÉÁÄÅÓ ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÓ ÊÁÉ ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ

 

Κι όμως, στην δραματική αυτή έκκληση, δεν απαντούν όλοι με τον ίδιο αυτονόητο τρόπο. Μια σειρά από ευρωπαικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία κ.α, αρνούνται να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν τη νέα μεταναστευτική ατζέντα της ΕΕ που επιβάλει μια αναλογική κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαικές χώρες, ώστε να μην σηκώνουν το βάρος οι ίδιες χώρες του Νότου, δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η δυνατότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων, αποτελεί μι άλλη προσέγγιση του προβλήματος, με την οποία επιχειρείται να παρακαμφθεί το ανελαστικό πλαίσιο του Δουβλίνου 2, το οποίο επιβάλει την υποχρεωτική επιστροφή των προσφύγων στη χώρα της πρώτης εισόδου στης ΕΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here