Λιβύη: Mε δεκάδες εκτελέσεις κατέπνιξαν οι τζχαντιστές εξέγερση φυλής στη Σύρτη

Ένοπλοι τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην ISIS και έχουν καταλάβει τον έλεγχο της Σύρτης στην άναρχη και εκτός ελέγχου Λιβύη εκτέλεσαν, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, δεκάδες μέλη της φυλής Φερτζάνι που εξεγέρθηκαν εναντίον τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και αναφορές μαρτύρων που επικαλούνται το Reuters και το Associated Press, κρέμασαν αρκετούς σορούς σε κεντρικά σημεία για «παραδειγματισμό».

Τα περιστατικά κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον αριθμό των νεκρών φτάνει τους 70.

Ομάδα κατοίκων από τη φυλή Φερτζάνι, μαζί με ενόπλους άλλης ένοπλης οργάνωσης που δρα στην περιοχή, προσπάθησαν να εξεγερθούν απέναντι στους υποστηρικτές της ISIS, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν επεκτείνει τον έλεγχό τους στην περιοχή.

Την θρυαλλίδα φαίνεται πως αποτέλεσε η δολοφονία ενός ιμάμη, από την ίδια φυλή, που είχε καλέσει τους κατοίκους να μην υπακούσουν στους τζιχαντιστές και να αρνηθούν να πληρώσουν το «φόρο» εξ ονόματος του λεγόμενου «χαλίφη της Βαγδάτης».

Ωστόσο, ο βαρύς οπλισμός των τζιχαντιστών δεν άφησε περιθώρια στην απόπειρα εξέγερσης. Οι υποστηρικτές της ISIS σκότωσαν κατοίκους αδιακρίτως, σύμφωνα με τις αναφορές, ακόμη και γυναικόπαιδα. Εκτός από την επέμβαση με βαρύ οπλισμό, φέρονται ακόμη και να πυρπόλησαν τοπικό ιατρικό κέντρο.

Κάτοικοι ανέφεραν πως τουλάχιστον τέσσερις αποκεφαλισμένοι σοροί κρεμάστηκαν σε στύλους. Το Reuters αναφέρει πως φωτογραφίες ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο έδειχναν δύο τέτοιες σορούς.

Τα περιστατικά είναι μία χαρακτηριστική πτυχή του χάους που επικρατεί στη Λιβύη, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο βορρά να διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας και διάφορες περιοχές στα ενδότερα να μοιράζονται ή να περνούν από τον έλεγχο της μίας ένοπλης ομάδας στην άλλη.

Αυτή τη στιγμή στην σπαρασσόμενη χώρα δραστηριοποιούνται πολεμικά ομάδες που ξεκινούν από ενόπλους της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι και φτάνουν μέχρι υποστηρικτές της ISIS, που ανήκουν σ΄ένα ποικιλόμορφο φάσμα ισλαμιστικών και σαλαφιστικών ομάδων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here