Λιαργκόβας: Θετική εξέλιξη οι αποφάσεις στο Eurogroup, μακρύς και ασαφής ο δρόμος ως τη τελική συμφωνία

Η συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας είναι μια θετική εξέλιξη η οποία δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση για αλλαγή μίγματος από τα δημοσιονομικά σε διαρθρωτικά μέτρα, εκτίμησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή. πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ακόμη μακρύς και ασαφής δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού  και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, τόνισε πως η απόφαση του Eurogroup «καταρχάς ήταν μία θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να αποφευχθεί η καθυστέρηση και το κόστος της στην οικονομία».

Χαρακτήρισε ακόμη θετική η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τη Δευτέρα δεν διασφαλίστηκε ούτε η ποσοτική χαλάρωση ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Εκτιμώ όμως ότι οι πιστωτές θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις και θα κάνουν ότι πρέπει για την ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως «αλλάζει πλέον το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στα διαρθρωτικά μέτρα».

Υπάρχει πλέον η ευκαιρία για αναπτυξιακά μέτρα, ωστόσο ο δρόμος μέχρι τη τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Προυπολογισμού, και αποτελεί «μία εξίσωση που περιλαμβάνει πέντε αγνώστους, ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τα πλεονάσματα και τέλος, το χρέος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here