Λέσβος: Κάηκε μεγάλο μέρος της Μόριας, χιλιάδες πρόσφυγες άστεγοι μετά από συγκρούσεις και μεγάλη πυρκαγιά

Μια άγρια νύχτα φωτιάς και καταστροφής έζησε η Λέσβος. Το κέντρο κράτησης στη Μόρια, παραδόθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στις φλόγες με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες που παρέμεναν εκεί να φύγουν για λόγους ασφαλείας και να παραμένουν άστεγοι στις γύρω περιοχές.

μορια καμέναη

Πριν τη μεγάλη φωτιά, που έδωσε τη χαριστική βολή στο στρατόπεδο, είχαν προγηθεί εξεγέρσεις και συγκρούσεις εθνοτικών ομάδων εξ αιτίας του πολύμηνου εγκελισμού και των κακών συνθηκών διαβίωσης,καθώς σε απαράδεκτες συνθήκες στοιβάζονταν πολύ περισσότεροι σε σχέση με τη χωρητικότητα του.

Από το πρωί μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Την σύγχυση επέτειναν φήμες για μαζικές επαναπροωθήσεις στη Τουρκία.

 Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Μέασ στο Κέντρο, παντού κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

moria-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b2%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82

Και οι προβλέψεις της ΕΜΥ είναι δυσοίωνες καθώς αναμένεται να βρέξει δυνατά…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης που δημιουργείται, αφού εκεί στεγάζονταν πάνω από 3.000 πρόσφυγες. Το πρωί της Τρίτης, στη Μυτιλήνη αναμένεται απεσταλμένος του Υπουργείου, ώστε σε σύσκεψη να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου και ότι χειροτερεύουν οι καιρικές συνθήκες.

Και ακροδεξιοί σε… επιφυλακή!

Όπως γράφει το τοπικό σάιτ «Τα Μπλόκια»

Να τους απομονώσουμε

Η νύχτα είναι μεγάλΗ και τα φασισταριά θα κάνουν υπερωρίες!

Εχουν αρχίσει και κατασκευάζουν ψεύτικες ειδήσεις που τις αναπαράγουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Θέλουν να φοβίσουν τον κόσμο!

Τώρα «ανακάλυψαν» …»επιφυλακή του στρατού» και «εθνοφύλακες που είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα τους»!

Μέχρι να επέμβει ο εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε άλλος, ας μην τους κάνουμε τη χάρη.Να τους απομονώσουμε και μαζί με αυτούς όσους αναπαράγουν αυτές τις αηδίες!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here