Λέσβος: Νέα επιθέσεις τραμπούκων-χρυσαιγιτών κατά προσφύγων, μελών ΜΚΟ, δημοσιογράφου-Επεισόδια φωτιές στη Μόρια

Μετά την επίθεση χρυσαυγιτών κατά 4 νεαρών αλληλέγγυων γυναικών στη Λέσβο, μία εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο πόδι με πιθανή ρήξη χιαστού, ένα νέο περιστατικό βίας έρχεται να προστεθεί στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στο νησί. Οπως κατήγγειλε μέσω του facebook, η δημοσιογράφος του Εμπρός Λέσβου, Ανθή Παζιάνου, εντόπισε κοντά στη Μόρια άνδρα να επιτίθεται σε τρεις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία και στα ανήλικα παιδιά τους. Όταν εκείνη έσπευσε να τους προστατέψει, ο ηλικιωμένος άρχισε να την βρίζει και να της τραβάει τα μαλλιά, την ώρα που ήταν μέσα στο όχημα της. Η δημοσιογράφος φυγάδευσε τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ αναφέρει πως ακόμη δύο ηλικιωμένοι επιτέθηκαν σε μέλη ΜΚΟ ζητώντας τους να μην φορούν μπλουζάκια με τα διακριτικά των οργανώσεων τους.

Να πως περιγράφει το περιστατικό:

«Η κατάσταση ξεφεύγει και το σκηνικό είναι στημένο

Ήμουν στη Μόρια για να δω τα επεισόδια, έξω από το Κέντρο Κράτησης. Φεύγοντας με τ αμάξι είδα στο δρόμο έναν άντρα άνω των 70 να σηκώνει το χέρι του σε τρεις γυναίκες από τη Συρία με τα τέσσερα παιδιά τους!

Του φώναξα «τι κάνεις ρε εκεί;» Και μου απάντησε: «Μην το συνεχίζεις γιατί θα γ…σω εσένα. Αυτές οι πουτ…ς πρέπει να φύγουν από δω»

«Άσε τις γυναίκες ήσυχες ρε» του λέω

Ήρθε στο αμάξι ενώ ήμουν εν κινήσει και μου τράβηξε τα μαλλιά. Άνοιξα την πόρτα για να τον απωθήσω και συγχρόνως έκανα νόημα στις γυναίκες να μπουν γρήγορα στ αμάξι να ξεφύγουν.

Πριν λίγο έμαθα ότι δύο άνω των 70 την έπεσαν σε μέλη ΜΚΟ και τους είπαν να μη φοράν αυτά τα μπλουζάκια και να φύγουν από το νησί».

Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Τρακέλλης δήλωσε άλλωστε στο τοπικό, «Emprosnet»: «Θα γίνει και το μπαμ και έχουμε προειδοποιήσει γι’ αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανέναν, ας τους σταματήσει άλλος».

Η επίθεση έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων του νησιού για την κατάσταση στο Hot Spot της Μόριας, μέσα στην οποία είχαν παρεισφρήσει πολλά ακροδεξιά στοιχεία. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, οι διαμαρτυρίες υποκινήθηκαν από ακροδεξιούς.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι πορείες καθώς και οι συναντήσεις αντιπροσωπείας κατοίκων με τοπικούς φορείς βρίσκονταν σε εξέλιξη, ξέσπασε διαμαρτυρία μεταναστών μέσα στο Hot Spot με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ένα μέρος του και δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν δική τους πορεία προς την πόλη, μαζί με αλληλέγγυου

Τα επεισόδια στη Μόρια

Τα επεισόδια μέσα στο Hot Spot ξέσπασαν με αφορμή φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here