Λέσβος: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι βορειοαφρικανοί μετανάστες στη Λέσβο

Eκατοντάδες βορειοαφρικανοί μετανάστες που έρχονται Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο. Αλλοι έχουν συλληφθεί και κρατούντραι  στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου κι άλλοι περιφέρονται στα κτήματα γύρω από το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ και της Lesvosnews.net

Στους βορειοαφρικανούς μετανάστες που κατάγονται από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία δεν παραχωρείται η γνωστή άδεια μηνιαίας παραμονής έως  την αναχώρησή τους από την Ελλάδα αλλά συλλαμβάνονται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 50 μετανάστες τέτοιας υπηκοότητας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου και κρατούνται χωρίς τη δυνατότητα μεταγωγής τους στη Αθήνα. 

lesvos net2

Και αφού τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου έχουν γεμίσει με βορειοαφρικανούς μετανάστες όσοι τώρα προσέρχονται στο κέντρο πιστοποίησης δεν καταγράφονται και άρα δεν συλλαμβάνονται. Παραμένουν λοιπόν στα κτήματα γύρω από το hot spot περιμένοντας, άγνωστο τι. Στην ουσία έχουν εγκλωβιστεί αφού ούτε για την Αθήνα έχουν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν, ούτε φυσικά στην Τουρκία μπορούν να επιστρέψουν.

lesvoswnet4

Όπως σήμερα διαπιστώθηκε ο αριθμός τους φτάνει πλέον τους 300, ζουν δε σε πραγματικά άσχημες συνθήκες σε σκηνές ενός πρόχειρου καταυλισμού και τρέφονται από τις διάφορες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι ίδιοι ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την Αθήνα και στη συνέχεια για την Ευρώπη κάτι που όμως πλέον δεν είναι δυνατόν.
Χιλιάδες αφίξεις

Κυριακή και Δευτέρα,  στο νησί έφτασαν περί τα 8.000 άτομα. Στο σύνολο τους πέρασαν στη Λέσβο χωρίς οι τουρκικές αρχές να τους εμποδίσουν στο παραμικρό. Μέχρι στιγμής από το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης χθες και σήμερα καταγράφηκαν περί τα 5.000 άτομα. Περίπου 3.000 παραμένουν στα κτήματα γύρω από το κέντρο ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στους χώρους υποδοχής στη βόρεια Λέσβο σε καταυλισμούς που διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί χωρίς σύνορα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).  Εδώ ας σημειωθεί ότι η κατάσταση στους χώρους καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη αφού το προσωπικό της Frontex που βοηθάνε τις ελληνικές αρχές στο έργο τους από το πρωί αναχωρούν από τη Λέσβο λόγω Χριστουγέννων. Όπως έγινε γνωστό σήμερα αναχώρησε το 60% των στελεχών της Frontex από το τμήμα αποτυπωμάτων και το ίδιο θα γίνει από άλλα τμήματα τις επόμενες μέρες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Χίο όπου το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τους 2.000 οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here