Λέσβος: Διαμαρτυρία αφρικανών μεταναστών για το δικαίωμα στην ελευθερία

Αποχώρησαν από τις τέσσερις πύλες εισόδου στο λιμάνι οι Αφρικανοί μετανάστες που μαζί με Ευρωπαίους κυρίως «αλληλέγγυους», επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδο στο λιμάνι των επιβατών και να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου πλοίο «Blue Star 1» για τον Πειραιά. Αίτημα της διαμαρτυρίας τους ήταν η απελευθέρωσή τους από το νησί και «να μην χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα ανταλλαγής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Περίπου 500 μετανάστες, στις 5 το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιβίβαση των επιβατών και η φόρτωση του πλοίου, κατέλαβαν μαζί με ομάδες Ευρωπαίων κυρίως «αλληλέγγυων» και τις τέσσερις πύλες εισόδου του λιμανιού. Σύμφωνα με προκήρυξη που διένειμαν θα έμεναν εκεί ως τος 10 το βράδυ διεκδκώντας το δικαίωμα στην ελευθερία.

Τελικά με παρέμβαση του Λιμενάρχη Μυτιλήνης, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν δυο από τις πύλες με αποτέλεσμα να αρχίζει η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων και τελικά το πλοίο να αναχωρήσει κανονικά με 10λεπτη μόλις καθυστέρηση στις 8.10 το βράδυ.

Στη κινητοποίηση δεν συμμετείχαν τελικά όλοι οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί καθώς όσοι θεωρούνται πρόσφυγες, υπαναχώρησαν.

 

 

Αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας τους, είναι να καθυστερήσει η επιβίβαση επιβατών και φόρτωση οχημάτων στο πλοίο Blue Star που έχει προγραμματισμένη αναχώρηση για Χίο – Πειραιά στις 20:00.

Πρόβλημα αντιμετώπισαν και κάποιοι Τούρκοι τουρίστες που έφταναν με τα πλοιάρια της γραμμής από το Αϊβαλί.
Λόγω των συγκεντρώσεων στο λιμάνι και των επεισοδίων, οι Τούρκοι δυσκολεύτηκαν να αποβιβαστούν στο λιμάνι.

Πηγή: www.lesvosnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here