Λέκκας για Μάτι: Φταίμε όλοι

Μοίρασε απλόχερα ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σήμερα το πρωί σε εκδήλωση της λέσχης αστυνομικών Θεσσαλονίκης για την κλιματική αλλαγή: «Όλοι φταίμε για το Μάτι».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς οι επιστήμονες δεν δώσαμε έγκαιρα πληροφόρηση. Μετά, για την εκκένωση, οι διαδικασίες είναι μπλεγμένες. Την ευθύνη στα όρια του δήμου έχει ο δήμαρχος, όταν ξεπερνούν τα όρια ο περιφερειάρχης, λίγο μετά ο γενικός γραμματέας. Πού να ξέρει ο δήμαρχος Ραφήνας αν η φωτιά είναι σε άλλο δήμο, όταν το θεσμικό πλαίσιο είναι μπερδεμένο. Και μετά με τι σχέδιο θα γινόταν η εκκένωση, θα άκουγε ο κόσμος;»

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε, εν είδη παραβολής, σε ένα ζευγάρι με τα δύο τους εγγόνια που βρίσκονταν σε ένα αυτοκίνητο: «Τον σταμάτησε ο τροχονόμος στη Μαραθώνος. Όμως ο παππούς επέμεινε ότι γνώριζε πολύ καλά και έφυγε, για να εγκλωβιστεί εκεί που έμειναν όλα τα αυτοκίνητα. Δεν είμαστε πειθαρχημένοι πολίτες».

Βίντεο από το αρχικό ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Μάτι έδειξε στην ομιλία του ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής Χαλκιδικής αντιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ο κ. Κατιρτζίδης ανακοίνωσε δε πως φέτος για πρώτη φορά διεξήχθη πιλοτική εφαρμογή μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς σε συνεργασία της πυροσβεστικής με το αστεροσκοπείο, το οποίο είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει με επιστημονικά δεδομένα την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς και έτσι λαμβάνονται καλύτερα μέτρα αντιμετώπισης από την πυροσβεστική.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here