Λαπαβίτσας: Το ευρώ δεν είναι φετίχ, πνίγει την Ελλάδα, δεν μπορούμε να μείνουμε

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

«Εμείς δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής, είμαστε το κόμμα του αντιμνημονιακού προγράμματος που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας», σημείωσε o οικονομολόγος, υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα. «Το ευρώ πνίγει την Ελλάδα, εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στο ThePressProject. Και συμπλήρωσε: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μοναχή της για να πάει μπροστά. Αυτό που ήρθε μέσα στο ευρώ ήταν καταστροφή».

«Μέσα στη νομισματική ένωση δεν μπορεί να μείνει η Ελλάδα. Είναι καταστροφή για τη χώρα το ευρώ. Δεν μπορείς να λες αυτό που έλεγαν οι άλλοι. Θα μείνουμε και θα το αλλάξουμε το κλαμπ του ευρώ», επισήμανε.

Το σχέδιο της δραχμής

Για το θέμα του πληθωρισμού σε περίπτωση που επιστρέψουμε στη δραχμή, δραχμής, παρατήρησε ότι «ακόμα και με υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%, που εμείς μιλάμε για υποτίμηση έως 10%, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ο πληθωρισμός δεν είναι καλό πράγμα, αλλά δεν τίθεται θέμα υπερπληθωρισμού».

Είπε ακόμη ότι αν βρισκόταν στη θέση των διαπραγματευτών, θα είχε ετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια και δεν θα είχε το φετίχ του ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το σχέδιο Σόιμπλε

Οσον αφορά το εάν το σχέδιο Σόιμπλε είναι το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας όπως πολλοί ισχυρίζονται, ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι το σχέδιο Σόιμπλε εφαρμόζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Την πρόταση Σόιμπλε τη διαβάσαμε. Το ένα σκέλος προβλέπει μνημόνιο και ιδιωτικοποιήσεις. Το δεύτερο μιλάει για πενταετές πάγωμα. Εμείς λέμε άλλα», ανέφερε.

Ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν ότι ζητά επιστροφή στη δραχμή ενώ ο ίδιος έχει τα χρήματά του στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συκοφαντία.

Παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους

Ο ίδιος σημείωσε ότι το κόμμα του θα κάνει παύση πληρωμών και θα ζητήσει διαγραφή του χρέους, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ. «Μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις σοβαρές που θα πατούν στις γεωπολιτικές συνθήκες», τόνισε. Το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στη Μεσόγειο, είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ενδεχόμενο ακραίων καταστάσεων. Αν οι καταστάσεις γίνουν ακραίες, θα ρωτήσουμε αν ο λαός θέλει να φύγει από την ΕΕ», είπε.

Περιμένω τέρατα μετά τις εκλογές

Ο ίδιος τόνισε: «Περιμένω μετά τις εκλογές να δούμε πολιτικά τέρατα. Έχουμε πέντε κόμματα τα οποία ουσιαστικά αποτελούν συμπολίτευση», ανέφερε. «Αν έχουμε ακυβερνησία δεν θα δεχτώ να συνεργαστούμε με μνημονιακό κόμμα, το οποίο θα αναιρούσε την ύπαρξή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την αξιοπιστία του», παρατήρησε.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του Τσίπρα, ο Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ήταν η έλλειψη ξένης χρηματοδότησης που μας υποχρέωσε να παραμείνουμε στο ευρώ· Kαι 30 δισ. να μας έδινε ο Πούτιν, θα παραμέναμε στο ευρώ».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here