Λαπαβίτσας: Υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για δραχμή, εδώ και καιρό

 

Aπάντηση στο ερώτημα του πρωθυπουργού,  «πέστε μου μια άλλη εναλλακτική λύση με σχέδιο για τη χώρα», έδωσε με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας, ένθερμος και διαχρονικός θιασώτης της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και προαναγγέλλει την δημοσιοποίησή του σε πολιτικό χρόνο που θα αποφασίσουν οι δυνάμεις που αγωνίζονται για νομισματική ανεξαρτησία.

Ο κ. Λαπαβίτσας απαντά, ότι υπάρχει σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα «συντεταγμένα και με σχετική ασφάλεια εκτός της αποτυχημένης νομισματικής ένωσης»αντικρούοντας, όπως αναφέρει, την άποψη ότι «τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, άρα η μόνη λύση είναι το νέο μνημόνιο».

«Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό», αναφέρει και προσθέτει: «Η δημόσια κατάθεση των προτάσεων για την έξοδο δεν θα γίνει όμως στον χρόνο που θα επιλέξουν τα ΜΜΕ και το λόμπι των ευρωμανών, που πλέον έχουν χάσει κάθε μέτρο στη δημόσια συζήτηση και από τη δαιμονοποίηση πέρασαν στην ασύστολη κατασυκοφάντηση κάθε αναφοράς και προσπάθειας συζήτησης για το εθνικό νόμισμα».

Δεν υπάρχει ποσοτική αποτίμηση των επιπτώσεων

Εξηγώντας τι είναι και τι δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου, ο κ. Λαπαβίτσας παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει» μία «οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ίσως με ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους» και ότι «το πρόβλημα της εξόδου τη Ελλάδας από τη ΟΝΕ δεν έχει βέβαια προηγούμενο».

«Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να γίνει εκ των προτέρων είναι να εξακριβωθεί η λογική αλληλουχία των βημάτων που απαιτούνται για να γίνει με επιτυχία η μετάβαση, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της απαραίτητης οικονομικής πολιτικής» αναφέρει.

Ταχεία ανάκαμψη μετά από σύντομη κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα η εμπειρία δείχνει ότι «μεγάλα νομισματικά γεγονότα, όπως η έξοδος από την ΟΝΕ, οδηγούν σε σύντομη κρίση που την ακολουθεί ταχεία ανάκαμψη» και επιχειρηματολογεί εκ νέου υπέρ του ότι «η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα δράσουν αποφασιστικά, θα υπάρξει η λαϊκή στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι» καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here