Λαπαβίτσας: Η Λαϊκή Ενότητα θα προκαλέσει σεισμό στις εκλογές

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Την εκτίμηση ότι  η Λαϊκή Ενότητα θα προκαλέσει σεισμό στις επερχόμενες εκλογές κάνει ο Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στον ιστότοπο iskra, όπου παρουσιάζει το πρόγραμμα του νεοσύστατου κόμματος.

Οπως αναφέρει το πρόγραμμα στοχεύει μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμό του τομέα των υπηρεσιών και παράλληλη τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.  Βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Επισημαίνει πάντως ότι  για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, «η  Λαϊκή Ενότητα δεν φοβάται να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ», δηλαδή εξόδου από το ευρώ.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει: «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι περίοδος της μεγαλύτερης δυσκολίας θα κρατήσει μερικούς μήνες και μετά η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Με κοινωνική συσπείρωση και στιβαρό χέρι στη διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες και η Ελλάδα θα περάσει σε ταχύρυθμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Σεισάχθεια στα χρέη

Σε ό,τι αφορά τη «λύση ανάταξης της χώρας» ο βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας τονίζει:

»Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας θα φέρει βαθύτατες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αρχής γενομένης από το άρρωστο και εκμεταλλευτικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωτική αναδόμηση των τραπεζών σε δημόσια βάση για να στηριχτεί η ανάπτυξη και παράλληλα «σεισάχθεια» στα χρέη των εταιρειών και των νοικοκυριών.

»Χρειάζεται επίσης ολοκληρωτική αλλαγή σε κεντρικούς τομείς εθνικής σημασίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Χρειάζεται, τέλος, δομικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό για να δοθεί χτύπημα στη διαπλοκή και να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που θα προωθεί  την ανάπτυξη. Η πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη στην Ελλάδα είναι η Λαϊκή Ενότητα, έχοντας στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δραχμής, σε συνδυασμό με το σεισμό στις διεθνείς αγορές λόγω Κίνας, ο Κ.Λαπαβίτσας λέει ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι βιβλική καταστροφή και όσες χώρες δεν είναι στο ευρώ, αλλά ανήκουν στην ευρωζώνη δεν είναι κατεστραμμένες.

Απολύτως εφικτή η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι «η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή, πράγμα που γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήθελε επ’ ουδενί να εξετάσει με σοβαρότητα γιατί η ηγεσία του ήταν προσκολλημένη στο ευρώ. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β, παρά τα αβάσιμα που αναφέρουν τα ΜΜΕ εκ του πονηρού».

Επιπλέον, ο βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας σημειώνει στο άρθρο του στο iskra: «Η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται.

»Το νέο νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργεί ρευστότητα μακριά από τα νύχια του κ. Ντράγκι, στηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αναμφίβολα το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί στις διεθνείς αγορές, ίσως κατά 15-20% όταν θα φτάσει στη νέα θέση ισορροπίας. Η υποτίμηση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος γιατί θα τονωθεί η απασχόληση. Από την άλλη θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων απαιτώντας κρατική παρέμβαση για τη στήριξή τους».

Αντίθετα, αναφορικά με την εκτίμησή του για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε ότι θα υπάρξει λιτότητα για 2-3 χρόνια και μετά η Ελλάδα θα είναι μια φτωχή και περιθωριακή χώρα, με αναιμική και ασταθή ανάπτυξη, ενώ -όπως είπε- τίθενται και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολλά είναι η αλήθεια που δεν κατανοώ μιας και δεν είμαι οικονομολόγος. Θα επιθυμούσα να γίνονται περισσότερο σαφείς οι προτάσεις του προγράμματος. Αναρωτιέμαι αυτό που λέγεται ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει στην εξουσία θα πρέπει ούτως ή άλλως να εφαρμόσει το 3 υπογραφέν μνημόνιο; γιατί αυτή η προσκόλληση από την άλλη, με την ντε και καλά, παραμονή μας στην ΕΕ. Τί έχει να μας προσφέρει πέραν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που διανέμονται στους ίδιους πάντα γνωστούς «οίκους» του συστήματος; εκτός και κάνω λάθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here