Λαμία: Ο δήμαρχος θέλει ιδιώτες στα σκουπίδια-Κατάληψη και αποτροπή ψηφοφορίας

Η επίμαχη, ούτως η άλλως επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας για την απόλυση των 47 εργαζομένων στην καθαριότητα και την ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία, δεν τελείωσε ποτέ.

Μετά από μία 7ωρες αντεγκλήσεων και έντασης,  οι 47 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκεί με τις οικογένειές τους και τα μικρά τους παιδιά, κατέλαβαν την αίθουσα και δεν άφησαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει καμία απόφαση. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ Λαμιέων, Ζάχος Χαλβαντζής, ανακοίνωσε αρχικά ότι θα καλέσει την αστυνομία για να εκκενωθεί η αίθουσα και να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Μετά ωστόσο από ωριμότερες σκέψεις, κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης προαναγγέλλοντας την επανάληψή της το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι θα είναι και πάλι παρόντες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετές φορές υπήρξε ένταση με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση, ενώ ο δήμαρχος Ν. Σταυρογιάννης, στις παρεμβάσεις του καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν καλύπτει την τοπική αυτοδιοίκηση» και κυρίως ότι ο ίδιος «δεν θέλει να φέρει καμία ευθύνη, είτε πειθαρχική, είτε αστική, καθώς οι διατάξεις της ρύθμισης κρίνονται ανίσχυρες».

Προσδιόρισε ακόμη, ότι η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία την οποία προτείνει, «δεν είναι για δύο χρόνια όπως αρχικά είχε διατυπωθεί, αλλά για έναν χρόνο» και μάλιστα ζήτησε να γίνει άμεσα η διαδικασία και με κλειστό διαγωνισμό – δηλαδή με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργολάβων – καθώς «πρέπει να μην υπάρξει πρόβλημα με τα απορρίμματα» (σ.σ. ο ανοικτός διαγωνισμός χρειάζεται 60-100 μέρες για να ολοκληρωθεί).

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, τόνισαν ότι όλο αυτό το διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι χωρίς να εγκαταλείπουν την εργασία τους, χρησιμοποιήθηκαν από τον δήμαρχο για να απομακρύνουν τα σκουπίδια μετά την τελευταία απεργία. Ζήτησαν δε, από τον κ. Σταυρογιάννη, να μη βρεθούν στο δρόμο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται με νέες συμβάσεις, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «αυτό ακριβώς γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Την θέση τους απέρριψε ο δήμαρχος Λαμιέων, όπως επίσης απέρριψε και τη θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, που δίνει την δυνατότητα αύξησης των θέσεων του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου και υποβολή των στοιχείων στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού. Για το μεσοδιάστημα, η αντιπολίτευση ζήτησε να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις των 47 εργατών καθαριότητας, πράγμα που απέρριψε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «τερματισμό των συγκεκριμένων συμβάσεων σε λίγα 24ωρα».

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι συμβασιούχοι καθαριότητας, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, δεν άφησαν το ΔΣ να προχωρήσει σε λήψη απόφασης.

Από την πλειοψηφία του Δήμου πάντως υπήρξαν τελικά τέσσερις «διαρροές», εκ των οποίων η μία οριστική, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κερπινιώτης ανεξαρτητοποιήθηκε αρνούμενος να ψηφίσει για την απόλυση των 47 συμβασιούχων και την ανάθεση των σκουπιδιών σε ιδιώτη. Παρόμοια στάση τήρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Μώρης, ενώ απουσίαζε οΔημήτρης Τσακμάκης. Ένα απρόσμενο περιστατικό αδιαθεσίας ανάγκασε σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση και τον συνάδελφο τους Βασίλη Νταφλούκα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here