Λαφαζάνης: Η ΔΕΠΑ θα παραμείνει υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Yπο δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο πρέπει, και θα παραμείνει, η ΔΕΠΑ. Στον ΔΕΣΦΑ, μετά και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο στον έλεγχο του Δημοσίου. Αυτά τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Π. Λαφαζάνης κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στους δυο φορείς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση τόσο της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε.) όσο και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε), επισημαίνοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ενδεχόμενη πώλησή τους στην οικονομία της χώρας, στους καταναλωτές και σε θέσεις εργασίας.

Επίσης δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απελευθέρωση της αγοράς διανομής φυσικού αερίου, όπως προωθούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Αναφέρθηκαν στη συνέχεια  στη συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας και εξέφρασαν το φόβο μήπως αυτό συνοδευτεί με απώλειες θέσεων εργασίας. Ακόμη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις δύο εταιρείες αν δεν περάσουν σύντομα σε καθεστώς ανάπτυξης. Νέες δραστηριότητες και δυναμική εμπορική πολιτική θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μέρος των απωλειών, όπως τόνισαν.

Τέλος, ζήτησαν να ανατραπεί το απαράδεκτο καθεστώς της παροχής προσωπικού στις δύο εταιρείες τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, μέσω εργολαβιών, για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών τους, γεγονός που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο τομέας του φυσικού αερίου και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και σε νέα πεδία, προκειμένου να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Π. Λαφαζάνης εξήρε τον ρόλο των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα υπερασπίζεται σταθερά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το καθεστώς δύο ταχυτήτων στους εργαζόμενους των δύο εταιρειών, με τη σταδιακή ενσωμάτωση στο τακτικό προσωπικό τους των εργαζομένων στους εργολάβους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here