Λαφαζάνης: Θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση-Σκουρλέτης: Συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

 «Φεύγω διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στον Πάνο Σκουρλέτη.  

«Εξαναγκασμένοι, συνεχίζουμε με τις αντιφάσεις μας» είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στον ιδεολογικό-πολιτικό διχασμό που διατρέχει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης έκανε έκκληση για χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία και ενωτική διάθεση.

Ο απελθών υπουργός Π. Λαφαζάνης επανέλαβε, κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, την πλήρη υποστήριξή του στο κόμμα «μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων» και δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από τις εξελίξεις. «Θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» τη θέση του υπουργού ΠΑΠΕΝ καθώς «έχει μεγάλα συμφέροντα απέναντί του που τον πολιορκούν. Ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πάνω από αυτά τα συμφέροντα και θα προσβλέπει μόνο στο συμφέρον του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής έκανε ειδικές αναφορές στους δυο αγωγούς φυσικού αερίου, τον Greek Stream και τον ΤΑΡ, στις επιχειρήσεις ενέργειας, στα μεταλλεία χρυσού και την Eldorado και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου που προωθεί η Ρωσία και στη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για το θέμα αυτό αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις «ακόμη και αυτήν την ώρα» εναντίον του από την «ευρωπαϊκή και την υπεραντλαντική πλευρά».

Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ενέργειας και έστρεψε τα βέλη του στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold. «Η Eldorado κινείται όλο και περισσότερο σε δρόμους ασύμβατους με τη συμφωνία» που έχει υπογραφεί.


Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αλλαγή σκυτάλης».

«Πολλά έχουν αλλάξει κατά την πορεία αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης» είπε. «Εξαναγκασμένοι με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς» τόνισε, «κλειδώσαμε μία συμφωνία που γνωρίζουμε ότι δεν είναι το σχέδιό μας, δεν αντιστοιχεί στις απόψεις και το πρόγραμμά μας, που όμως την επιλέξαμε  γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ένα τσουνάμι που θα διόγκωνε την ανθρωπιστική κρίση».

Εκτίμησε τέλος ότι αν δεν υπήρχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «μπορεί να είχαμε μια πολύ χειρότερη συμφωνία. Ταυτόχρονα με το ελληνικό θρίλερ», συνέχισε, «έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη. Γνωρίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκεί που δεν βρήκαμε συμμάχους στις πολιτικές ηγεσίες» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here