Λαφαζάνης στο CNBC: Ο Τσίπρας έχει πρόγραμμα το μνημόνιο, δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη

Σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα εξαπολύει σε συνέντευξή στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνης. Τον εγκαλεί ότι εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε ως πρόγραμμα του το μνημόνιο. Όσον αφορά το πρόγραμμα της Λαικής Ενότητας σημείωσε πως «εάν χρειασθεί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη».

Είναι χαρακτηριστικός και ο τίτλος του αμερικανικού δικτύου στη συνέντευξη: «Ο νέος ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς καλεί για Grexit».

Στην συνέντευξη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος θα επιστέψει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα που στις αρχές της έχει την κατάργηση των Μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στις αρχές της έχει το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει πως η Λαϊκή Ενότητα δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεχίσει τις καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του. «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του. Θέλουμε να συνεχίσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους κοινωνικούς αγώνες», υπογραμμίζει στη συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας  επικρίνει τον πρωθυπουργό για το ότι εγκατέλειψε όλες τις ουσιώδεις και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον τις εγκατέλειψε, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη , να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές», τονίζει .

Για τις εκλογές

Σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές αναφέρει πως  κυρίαρχα ευρωπαϊκά κέντρα και πρώτο από όλα το γερμανικό κατεστημένο στηρίζει αυτές τις εκλογές και τις θεωρεί εργαλείο προκειμένου να διευρυνθεί όπως λέει η «στήριξη» του λαού στο Μνημόνιο.  Στη βάση αυτή επισημαίνει πως η συνολική κατεύθυνση του νέου Μνημονίου είναι βαθύτατα λαθεμένη και βαθύτατα αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στη λιτότητα και στις αποκρατικοποιήσεις.

Υπέρ Grexit και δραχμής αν χρειασθεί

Αναφορικά με την έξοδο ή παραμονή στην ευρωζώνη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να καταργήσουμε τα Μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα».

Για την επιλογή Σόιμπλε

Στην ερώτηση  εάν στο θέμα του Grexit είναι ομοϊδεάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης απαντά εξίσου χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει το Grexit. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως υποστηρίζει μετά πάθους το τρίτο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Και μάλιστα το συνδιαμόρφωσε. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι περισσότερο αντικοινωνικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό το Μνημόνιο είναι προτάσεις του Σόιμπλε».

Τέλος, για τη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων τάσσεται υπέρ μιας νέας πολυδιάστατης διεθνής πολιτικής. «Πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία», απαντά για το συγκεκριμένο θέμα.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η συμπαράταξη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλα τα αριστερά ρεύματα που δεν επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ και το ευρώ. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας να προχωρήσει σε αυτές τις εκλογές χωρίς τις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here