Λαφαζάνης: Οχι επιλεκτική στήριξη της ΕΕ, σε ενεργειακές διασυνδέσεις

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε μια κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

O υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ενεργειακή ασφάλεια ερμηνεύεται ευρέως και ως διαφοροποίηση πηγών, προμηθευτών και οδεύσεων. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα  λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από τρεις διαφορετικές πηγές ενώ παράλληλα υποστηρίζει μια σειρά από εξελισσόμενα έργα τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τις εν λόγω διαφοροποιήσεις και την ασφάλεια εφοδιασμού στις χώρες της Ευρώπης και στο Νοτιανατολικό ευρωπαϊκό χώρο.

Ο κ. Λαφαζάνης άφησε σαφείς αιχμές για επιλεκτική υποστήριξη της ΕΕ σε ενεργειακές διασυνδέσεις και υπογράμμισε ότι ο προληπτικός έλεγχος της ΕΕ στις διακρατικές συμφωνίες στην ενέργεια πλήττει την εθνική κυριαρχία.

Η αποστροφή αυτή του κ. Λαφαζάνη αποτελεί συνέχεια της παρέμβασής του στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών όπου είχε μιλήσει για αδιανόητη πρόθεση της ΕΕ να ελέγχει εκ των προτέρων συμβάσεις κρατών-μελών με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία.

Η ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, επιδιώκουν μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία την ώρα που τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με επισκέψεις τους στη Μόσχα κατά το τελευταίο διάστημα, θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων τον αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream o οποίος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στις αγορές της ευρώπης.

Στα τέλη Μαϊου ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης επισκέφτηκε τη Ρωσία όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Alexander Novak, υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Sergei Storchak, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom.

Οι δυο υπουργοί, είχαν ανακοινώσει, οτι εκτίμησαν πολύ θετικά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα για την πολιτική στήριξη του αγωγού.

Κατά το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης υπογράμμισε ότι  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των ενεργειακών ανισοτήτων και πρώτα απ’ όλα της ενεργειακής φτώχειας.

«Ιδιαίτερα στη χώρα μου ζούμε μία εξαιρετικά τραγική κοινωνική κατάσταση, όπου εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, όλο και περισσότερα νοικοκυριά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με οδυνηρές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος» πρόσθεσε.

Σχετικά με το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διαθέτει τερματικό LNG στην Ρεβυθούσα και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής πλωτού τερματικού LNG δημοσίου συμφέροντος στη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here