Λαφαζάνης στην Κ.Ε: Ποιά συμφωνία; Γιατί είναι καταστροφή το εθνικό νόμισμα;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ:  ΙΝ ΤΙΜΕ

Σαφείς αποστάσεις από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθώς και το πιθανό περιεχόμενο μιας συμφωνίας, πήρε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμφισβήτηση αυτή δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικό πρόβλημα στη κυβέρνηση καθώς ακουμπά είτε θεμελιώδεις επιλογές της κυβέρνησης τους 4 μήνες είτε επιλογές που χειρίσθηκε ο πρωθυπουργός(ιδιωτικοποιήσεις). 

Στην παρέμβαση του, ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας, αμφισβήτησε ευθέως το κλίμα που διαρρέονταν από το Σάββατο και σύμφωνα με το οποίο βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους(¨έχει αρχίσει να γράφεται το κείμενο στα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση», έλεγαν οι πληροφορίες).

Ο κ. Λαφαζάνης το αρνήθηκε και προέταξε ως μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το εκκρεμές θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η Κ.Ε πρέπει να πάρει θέση πως δεν συναινεί στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων Κοινής ωφέλειας και ακίνητων εκτάσεων-«φιλέτων» του Δημοσίου.

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;»τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αναρωτήθηκε κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.  «Τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία με δισέλιδο κείμενο θέσεων νωρίτερα, είχε ζητήσει να μην πληρωθεί το ΔΝΤ εάν οι εταίροι συνεχίζουν τους εκβιασμούς.

Τι είπε για το εθνικό νόμισμα

«Υπάρχει συνειδητοποίηση ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία; «, αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Εμαθα ότι ζήσαμε τραγικές καταστάσεις στη Ρίγα και στο Brussels Group. Μην κοιτάτε τα χαμόγελα. Ο Σόιμπλε είναι σαν ένα μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Θα έχουμε θετική συμφωνία και σύμφωνη με το πρόγραμμά μας; Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε, και αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτά, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του. Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Διακοπή αποπληρωμής χρέους. Μετά τη χρεοκοπία του ’32 ήρθε η ανάκαμψη και η διαγραφή του χρέους, είναι το όπλο των αδύναμων. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό η καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν;

Πρέπει να περάσουμε στη αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.. Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή», υπογράμισε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Λαφαζάνης πήρε επίσης αρνητική θέση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πού έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στο ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού ή το ΤΑΙΠΕΔ; Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να το είχανε διαλύσει. Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Η ΚΕ θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε καμία περίπτωση. Θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες που θα πάνε στο χρέος. οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για καθαρά πολιτικούς νεοφιλελεύθερους λόγους».

Το πολιτικό πρόβλημα

Είναι προφανές, ότι η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας που αριθμεί ένα σημαντικό αριθμό στελεχών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σαφής άρνηση άλλων συνιστωσών όπως η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας αλλά και μεμονωμένων στελεχών, να δώσουν πράσινο φως στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, η αμφισβήτηση ακουμπά προσωπικά τον πρωθυπουργό, αφού εκείνος είχε παραδεχθεί ότι οι παραχωρήσεις μας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί τη δική μας υποχώρηση για να επιτευχθεί η συμφωνία. Ο πρωθυπουργός είχε συμπληρώσει πάντως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας, θα έχουν ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου, θα αφορούν ουσιαστικά αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι παραχώρηση της στους ιδιώτες και τα έσοδα που θα αποφέρουν θα χρησιμοποιηθούν όχι για αποπληρωμή χρέους αλλά για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Αν και είναι άγνωστο εάν η αμφισβήτηση αυτή θα φτάσει μέχρι την κάθετη διαφωνία εντός του κόμματος, καθίσταται πλέον σαφές ότι η ισχυρή, αριστερή, εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί πλέον ενεργό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, με ότι αυτό σημαίνει, για την σταθερή πορεία της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον.

Οταν ρωτήθηκε πάντως ο κ. Βούτσης για το αν θα περάσει από τη Βουλή μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, είπε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here