Λαμπρινή Γρηγόρη: Αντικαπνιστική Αστροπαλιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

To Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας συμμετείχε στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον» για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του  8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος «Παιδεία Για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα».  Κατέκτησε την πρώτη θέση λαμβάνοντας το σχετικό  Βραβείο. Μιλάμε με την εκπαιδευτικό Λαμπρινή Γρηγόρη.

-Ποιές τάξεις;

Συμμετείχε μια ομάδα παιδιών από τη Γ΄ Γυμνασίου. Συνολικά 6 παιδιά. Τα ονόματα αυτών:

Κατακουζηνός Γεώργιος του Ευθυμίου

Δελμαδώρος Δημήτριος του Αναστασίου

Πόλου Κωνσταντίνα του Ανδρέα

Πρέκα-Πιέτσικ Βιργινία του Γιουζέφ-Καζιμιέζ

Σκούφαλου Ειρήνη του Δημητρίου

Σταυλάς Παναγιώτης του Γεωργίου

-Ποιος ήταν ο στόχος σας;

Ο στόχος μας ήταν να αφυπνίσουμε, μέσω της επιστολής μας, την οικολογική συνείδηση των συνανθρώπων μας. Επιθυμούσαμε να δείξουμε ότι το κάπνισμα δε βλάπτει σοβαρά την υγεία μόνο αλλά και το περιβάλλον. Επιπλέον να παροτρύνουμε τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει δράση. Ευελπιστούμε ότι το πετύχαμε ή ότι τουλάχιστον βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας σε μια ευρύτερη κινητοποίηση.

-Πόσο σημαντική ήταν η διάκριση αυτή; 

Νιώθουμε ότι έχουμε κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Μια τέτοια διάκριση για ένα σχολείο τόσο μικρό είναι μεγάλη υπόθεση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευγνώμονες. Πάνω από όλα γιατί το σχολείο μας γίνεται γνωστό για κάτι όμορφο και υψηλό και κατ΄επέκταση το νησί μας δοξάζεται μέσω υμών. Μας δίνει μεγάλη δύναμη αυτό και μας παροτρύνει για ακόμη πιο μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν το χρηματικό έπαθλο το οποίο θα λάβουν για να φτιάξουμε την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Είναι προς τιμήν τους.

-Πως υποδέχτηκαν την επιτυχία τα παιδιά;

Με κραυγές! Το χάρηκαν πάρα πολύ. Η αλήθεια είναι ότι απόλαυσαν το ταξίδι της συγγραφής και ήξεραν ότι το αποτέλεσμα ήταν κάτι καλό αλλά παράλληλα κρατούσαν και μικρό καλάθι. Τους δόθηκε ένα μεγάλο δώρο δικαιώνοντας την προσπάθεια

Πόσο δύσκολο είναι για ένα σχολείο στην εσχατιά της χώρας και μάλιστα στη νησιωτική, να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δυστυχώς, λόγω απόστασης, δεν μπορούμε να κάνουμε όσα επιθυμούμε και έχουμε κατά νου. Όταν μας δίνεται, όμως, μια ευκαιρία δεν την αφήνουμε αναξιοποίητη. Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας παρά το μικρό του μέγεθος και της δυσκολίας που απορρέει από το γεγονός ότι είμαστε παραμεθόριο νησί έχει καταφέρει πολλά. Συμμετέχει σε προγράμματα, πραγματοποιεί δράσεις, κατακτάει βραβεία και διακρίνεται σε ποικίλους διαγωνισμούς. Και συνεχίζει ακάθεκτο να θέτει νέους στόχους. Με τη στήριξη και τη δύναμη ψυχής των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των τοπικών αρχών όλα είναι δυνατά. Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο και ,όσο περνάει από το χέρι μας, θα το έχουν.

-Η μεγαλύτερη χαρά για έναν εκπαιδευτικό που διδάσκει σε ακριτικά σχολεία;

Τα σχολεία των ακριτικών περιοχών είναι σχολεία μικρά. Είναι σχολεία με λίγα παιδιά τα οποία γνωρίζεις με το όνομα τους. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που νοιάζεται ο ένας για τον άλλον. Τίποτα δεν είναι απρόσωπο. Μοιραζόμαστε λύπες και χαρές στο μέγιστο. Κάθε φορά που τα παιδιά μας κατακτούν στόχους και πραγματοποιούν τα όνειρα τους βρισκόμαστε στη θέση τους και ζούμε τη χαρά τους στο πολλαπλάσιο. Και το πιο σημαντικό τα ακριτικά σχολεία είναι σχολεία που μπορούν να στηρίξουν ένα κοινό όραμα. Θα ρωτήσει κανείς. Είναι όλα τέλεια; Η απάντηση είναι πως όχι. Υπάρχουν σκόπελοι και δυσκολίες αλλά η αγάπη και η θετική διάθεση όλα τα νικά. Νιώθουμε ευλογημένοι που ζούμε στην Αστυπάλαια και διδάσκουμε στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας, ένα σχολείο με όραμα και πνοή. Ένα σχολείο σκέπη και καύχημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here