Κυβερνητικό Συμβούλιο: Εντολή στο Brussels Group για έντιμη συμφωνία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Συνολική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων και διεξοδική συζήτηση για την περαιτέρω συνέχισή τους, έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για περίπου 5 ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την δύσκολη, τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες προκαλούν κλυδωνισμούς και στο εσωτερικό της, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στελεχών που ζητούν να μην υποκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μέτρια συμφωνία η οποία θα φέρει μέτρα που απέχουν από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για κινήσεις Γερμανών βουλευτών υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφεραν με νόημα, πως «κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη».

«Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη» συμπλήρωναν οι κυβερνητικοί κύκλοι, «που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές.».

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το Βrussels Group και τον επικεφαλής του, Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ Γ. Χουλιαράκη, να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς πάνω σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με όσα έχουν πει ιδίως το τελευταίο διάστημα, διάφοροι υπουργοί, η κυβέρνηση συζητά τους δύο συντελεστές ΦΠΑ αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμη όσον αφορά το ύψος τους. Πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να πρότεινε ανώτερο ενιαίο συντελεστή στο 23%  κάτι που δεν αποδέχεται φυσικά η ελληνική κυβέρνηση. Το που θα φτάσουν τα ποσοστά του ΦΠΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς φαίνεται ότι το εργαλείο αυτό αποτελεί το μέσο για μαζευτούν τα περισσότερα από τα 2 δις ευρώ, που η κυβέρνηση προτείνει ως δημοσιονομικά μέτρα για το 2015.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευκρινισθούν κι εδώ. Ο ΦΠΑ ως έμμεσος φόρος είναι ένας φόρος που δεν αμβλύνει την κοινωνική αδικία.  Αρα θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι πολύ μελετημένη και προσεκτική, στο κατά πόσο θα αυξηθουν οι συντελεστές και ποιά προιόντα θα αφορούν. Το σίγουρο είναι μέχρι τώρα ότι βασικά είδη διατροφής θα ανέβουν από τον μεσαίο συντελεστή του 13% που καταργείται στον ανώτερο που δεν έχει ακόμη καθορισθεί επακριβώς(16% ζητά η κυβέρνησης, 18-20% αντιπροτείνουν οι θεσμοί).

Ο τελικός διακανονισμός ωστόσο θα εξαρτηθεί από το ύψος των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα απαιτηθούν κάτι που συναρτάται ευθέως από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί για το 2015. Είναι άλλα τα ποσά εάν αυτό ορισθεί στο 0,5% του ΑΕΠ, άλλα στο 1% και άλλα στο 2% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, έλεγαν ότι οι θεσμοί ζητούν συνολικά δημοσιονομικά μέτρα 3 δις ευρώ, και περικοπές στις συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι οι δανειστές ζητούν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στα 700 ευρώ, κάτι που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί.

Οι θεσμοί επιμένουν πάντως στη ρύθμιση των εργασιακών(μη επαναφορά κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων) και στη λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό, με ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, περικοπές κύριων συντάξεων, δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων).

Απ΄αυτά η κυβέρνηση θεωρεί αδιαπραγμάτευτα, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος εώ αφήνει ανοικτό το θέμα της μείωσης των πρόωρων συντάξεων.

Ενα άλλο αγκάθι αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες πάντως φαίνεται ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί κοινός τόπος.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here