Kυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, διαπραγμάτευση χωρίς επικύψεις

Του Γιώργου Βήχα
     Η ώρα της τελικής απόφασης φτάνει! Μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων έφτασε η ώρα για το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Αυτούς τους πέντε μήνες ζήσαμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, μια κυβέρνηση πρωτόγνωρη, έναν πρωθυπουργό και υπουργούς με διαφορετικό λόγο και συμπεριφορά. Η κριτική που ασκείται για την τακτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση έχει και θετικό και αρνητικό πρόσημο.
   Για να δούμε από την αρχή τι κατάφεραν αυτοί οι διαφορετικοί τύποι που τον Ιανουάριο ανέλαβαν την εξουσία έχοντας στις κυβερνητικές τους αποσκευές την εντολή από τον Ελληνικό λαό για μια διαπραγμάτευση η οποία να καταλήξει σε αλλαγή των μέχρι τώρα ασκούμενων πολιτικών, το τέλος της οποίας να σηματοδοτήσει μια άλλη πορεία για την χώρα πέρα και έξω από τον φαύλο κύκλο του δανεισμού χωρίς κανένα αναπτυξιακό πρόσημο και της ύφεσης ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας.
   Από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές οι δανειστές έδειξαν αμήχανοι και ενοχλημένοι απο την νίκη του Σύριζα. Όλοι θυμόμαστε την Μέρκελ να μην θέλει να δεί τον νέο πρωθυπουργό, τον Ντάινσεμπλουν να ψελλίζει παγωμένος μετά το οαου του Βαρουφάκη » μόλις σκότωσες την Τρόικα» και τον Σούλτς να λέει στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό » εντάξει τώρα που τελείωσαν οι εκλογές ας μιλήσουμε στην δικιά μας γλώσσα» και να εισπράτει εμβρόντητος το λεκτικό χαστούκι από τον Τσίπρα » ξέρετε εμείς θα πρωτοτυπήσουμε, θα συνεχίσουμε να λέμε τα ίδια και μετά τις εκλογές »!
    Ηταν φανερό πια στους δανειστές πως αυτοί οι τύποι ήταν από άλλο ανέκδοτο. Ακόμη και το ενδυματικό στύλ τους σόκαρε!
    Αυτή ήταν και η πρώτη επιτυχία της νέας Ελληνικής κυβέρνησης. Με το καλημέρα έδινε μηνύματα πως η Ελλάδα είχε πια κυβέρνηση!
    Ακολούθησε η συμφωνία του Φεβρουαρίου για την οποία έχουν ακουστεί αρνητικές κριτικές, και όχι αδίκως, αλλά σε αυτή την συμφωνία η κυβέρνηση σημείωνε την δεύτερη επιτυχία! Ανέτρεπε το success story των Σαμαροβενιζέλων, ένα success story που τόσο απροκάλυπτα και χυδαία προπαγάνδισαν στην Ευρωπαική κοινή γνώμη με την βοήθεια φυσικά των συστημικών ΜΜΕ, τη στιγμή που η Ελληνική κοινωνία αντιμετώπιζε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
    Σε αυτή τη συμφωνία για πρώτη φορα οι Θεσμοί παραδέχονται με τον πιό επίσημο τρόπο την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αποδεχόμενοι επομένως την αποτυχία των πολιτικών που ασκήθηκαν στην χώρα μας. Η επιβεβαίωση αυτής της αποδοχής ήρθε και από την πλευρά του Γιούνκγερ όταν εξήγγειλε το πακέτο βοήθειας των 2 δισ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
    Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία αυτής της κυβέρνησης ήταν η ευθεία αμφισβήστηση των δανειστών, η ευθεία αμφισβήτηση του de facto δικαιώματος των δανειστών να επιβάλλουν χωρίς καμία αντίρρηση τις εντολές τους. Είναι τεράστια επιτυχία που κατά την γνώμη μου θα αξιολογηθεί στο άμεσο μέλλον, γιατί αυτή η αμβισβήτηση » τσαλάκωσε» το αυταρχικό και ηγεμονικό προφίλ των Θεσμών στα μάτια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Κυρίως τα τελευταία 24 ωρα οι » άκαμπτοι » Θεσμοί δείχνουν εύπλαστοι, η Ελλάδα που τόλμησε να σταθεί όρθια απέναντι τους με θάρρος και αποφασιστικότητα φαίνεται πως απογυμνώνει τους θεσμούς από την δήθεν αδιαφορία τους για την τύχη του Ελληνικού προβλήματος, τους αναγκάζει εκ νέου να συμπεριφέρονται αμήχανα. Και αυτή είναι η αρχή!
    Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, χώρες που θα έχουν κυβερνήσεις ανεξάρτητες και όχι κυβερνήσεις φερέφωνα κάθε λογής συμφερόντων, που θα αρθρώσουν λόγο αμφισβήτησης της αυθεντίας των ηγεμονίσκων των Θεσμών.
    Ελπίζω τώρα στο τέλος η Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει και να μην κάνει πίσω. Έχει πετύχει πολλά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαία η τελευταία φράση του Τσίπρα στην δήλωση του σήμερα το απόγευμα λίγο πρίν φύγει απο τις Βρυξέλλες:
    »Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού»
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here