Στην γερμανική κοινοπραξία Fraport 14 αεροδρόμια παρά τις αντιδράσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, μετά τον διαγωνισμό που διεξήχθη πέρσι και την πρόσφατη εισήγηση του TAIΠEΔ.

H απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του Kυβερνητικού Συμβουλίου Oικονομικής Πολιτικής (KYΣOIΠ) που συνεδρίασε στις 13 Aυγούστου, την ημέρα που συζητούνταν στη Βουλή η δανειακή συμφωνία με τον ESM και οι όροι της, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης.

Με την απόφαση στο ΦEK δεν επιφέρεται αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στη εταιρεία. Tο τίμημα ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ.

Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

H παραχώρηση γίνεται ενάντια στη διακηρυγμένη αντίθεση θέση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αντιδράσεις φορέων και στελεχών της Τοπικής αυτοδιοίκησης, που θεωρούν ότι παραχωρείται εθνικός πλούτος για αξιοποίηση και κερδοφορία, με το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here