Κυβέρνηση σούργελο: Ανοίγουν λιανεμπόριο, μετακινήσεις, αλλά με δική μας ..ευθύνη!

Σε περίεργες, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις προχωρά η κυβέρνηση, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, επιλέγοντας να ρίξει ξανά στους πολίτες τις ευθύνες για το ενδεχόμενο «ναυάγιο». 

«Προϋπόθεση για τα νέα μέτρα είναι η ατομική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, δίνοντας τον τόνο των κυβερνητικών αποφάσεων.

«Οι δραστηριότητες θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη τήρηση των μέτρων», σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», με το δάχτυλο να είναι πάντα στραμμένο προς τους πολίτες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως αξιόπιστα τα οικιακά τεστ (self tests) που δρομολογεί η κυβέρνηση, σε μια ακόμα προσπάθεια να τινάξει από πάνω της τις μεγάλες ευθύνες που τις αναλογούν για διεξαγωγή μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Τα νέα μέτρα

Επικαλούμενος την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων και κάνοντας λόγο για κούραση από τα διαρκή περιοριστικά μέτρα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε:

► από Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο (εκτός εμπορικών κέντρων), με τη χρήση ειδικού κωδικού και για 3 ώρες συνολικά την ημέρα. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Η πώληση θα γίνεται με ραντεβού, με 1 πελάτη ανά 25 τμ., και με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση.

► από το προσεχές Σάββατο 3 Απριλίου και για κάθε Σαββατοκύριακο, η προσωπική άσκηση (κωδικός 6) θα μπορεί να γίνεται με όχημα σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. «Οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δραστηριότητας», τόνισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Όσο για τη λειτουργία των σχολείων, αυτή θα αξιολογηθεί ξανά τις επόμενες ημέρες, όπως και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αφού εξήρε το έργο των υγειονομικών και των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας, πέταξε και αυτός το μπαλάκι στους πολίτες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «τις επόμενες λίγες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε όλοι την κούρασή μας… σας ζητώ για μια ακόμα φορά να προστατευθείτε και να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here