Κυβέρνηση: Υπήρξε σοβαρή διαίρεση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Στο βάθος ανασχηματισμός κι εκλογές.

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας με τους εταίρους και των προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού χαρακτηρίζει ως «σημαντικό βήμα την ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας¨, επισημαίνει με νόημα και πολλούς πλέον αποδέκτες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ:  «Υπήρξε ωστόσο σοβαρή διαίρεση στην κοινοβουλευτική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.  Τριάντα δύο βουλευτές  αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση και την συμφωνία  για αποτροπή χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία  για το επόμενο διάστημα.».

Αν και είναι δύσκολο να απκρυπτογραφηθούν οι επόμενες κινήσεις το πρωθυπουργού, το μήνυμα του προς τους αντάρτες¨βουλευτές είναι σαφές:

1. Τους θεωρεί υπεύθυνους για σοβαρή διαίρεση της κοινοβουλευτικής ενότητας», Η επιλογή των λέξεων διαίρεση και ενότητα, είναι ενδεικτικές της προσεκτικής και νηφάλιας προσέγγισης που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος  δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη αυτή την σημαντική, δυσμενή για την κυβέρνηση, εξέλιξη.

2. Επικεντρώνει στους 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και αφήνει προς το παρόν εκτός κριτικής, τους 6 που επέλεξαν το πιο διφορούμενο «παρών». Στους βουλευτές αυτούς ανήκουν σχεδόν όλοι της Αριστερής Πλταφόρμας και ανάμεσά τους αρκετοί υπουργοί(Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος).

3. Γνωστοποιεί ότι προτεραιότητα του είναι να ψηφισθούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη, και το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.  Και προφανώς θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πιθανότητα ενός μεγάλου ανασχηματισμού που θα διευκολύνει το κυβερνητικό έργο στο θέμα αυτό, καθώς βασικοί υπουργοί που έχουν σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό(Στρατούλης) ή τις ιδιωτικοποιήσεις(Λαφαζάνης) ψήφισαν όχι στην πρόταση της κυβέρνησης καταγγέλλοντας τα μνημόνια.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πάντως νωρίτερα, πως υπάρχει μια αποδυνάμωση της κυβέρνησης, στο συνταγματικό πλαίσιο, υπάρχει όμως και η κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτά ωστόσο δεν απαντά στο βασικό πολιτικό πρόβλημα, καθώς το ζήτημα είναι γίνεται πλέον θεσμικά οξύμωρο, καθώς οι 38 βουλευτές δεν στηρίζουν την κυβέρνηση σ΄ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα προφανώς για να ισχυρισθούν ότι ¨αυτοί δεν ψήφισαν μνημόνια», αλλά επιμένουν ότι την στηρίζουν γενικά και θα ψηφίσουν υπέρ της εάν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης.

Με το τρόπο αυτό, όμως έλεγαν κύκλοι της αντιπολίτευσης, δημιουργείται το παράδοξο, οι κυβερνητικοί βουλευτές να παρέχουν αλά κάρτ την εμπιστοσύνη τους στη κυβέρνηση και να μην αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here