Κυβέρνηση: Σκληρή στάση στο προσφυγικό με συμμετοχή στρατού και ναυτικού στις επιχειρήσεις αποτροπής-Ακροδεξιά ρητορική από Αδ. Γεωργιάδη

 

Η κυβέρνηση μπροστά στις αυξημένες προσφυγικές ροές που συνεχίζονται και εντείνονται αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της, επενδύοντας αποκλειστικά στην ακροδεξιά, ξενοφοβική ατζέντα. Σε δύο αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν μεσα στο Σαββατοκύριακο, αποφασίσθηκαν περαιτέρω μέτρα αποτροπής των προσφύγων και μεταναστών με τη χρησιμοποίηση και του στρατού.

Και όλα αυτά τη στιγμή που μέσα σε λίγες μέρες πάν από 2.000 αιτούντες ασυλο έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου από τα μικρασιατικά παράλια και ο πληθυσμός του ΚΥΤ της Μόριας ξεπέρασε τις 12.000 άτομα και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμος.

Οι δύο κυβερνητικές συσκέψεις

Η πρώτη σύσκεψη έγινε το Σάββατο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική Γ. Πλακιωτάκη, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκου, υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανή και υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσα και Άκη Σκέρτσου.

Ειδικότερα, στην ευρεία σύσκεψη του Σαββάτου αποφασίστηκε:

  • Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
  • Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
  • Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Εξάλλου, σε νέα συνάντηση που είχαν την Κυριακή,  οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή πλωτών και άλλων μέσων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών.

Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται ως συνέπεια αφενός της «αδιαφορίας» από πλευράς Άγκυρας να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της -παραβιάζοντας ουσιαστικά τη σχετική συμφωνία με τις Βρυξέλλες- κι αφετέρου της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι, επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα μεγάλων προσφυγικών ροών. Για ακόμα μια φορά εξέφρασε τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι από αυτούς και οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες», ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για «εισβολή».

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ανέφερε ότι η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι έντονες πιέσεις από πλευράς Άγκυρας έχουν ως αποτέλεσμα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here