Σε ισχύ η δανειακή σύμβαση, πρωί Πέμπτης η εκταμίευση της α΄δόσης των 13 δις ευρώ

Με επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης Ελλάδας-και Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM), συνολικού ύψους 86 δις ευρώ, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με απόφαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM.

Eπόμενο άμεσο βήμα είναι η άμεση εκταμιευση αύριο Πέμπτη, 20 Αυγούστου, της πρώτης δόσης των 13 δις ευρώ, για αποπληρωμή οφειλών προς ΕΚΤ, ΔΝΤ και δάνειο γέφυρα.

Με το τρόπο αυτό και επίσημα η χώρα εισέρχεται στον αστερισμό του τρίτου κατά σειρά μνημονίου, έχοντας να υλοποιήσει μια σειρά από σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των θεσμών.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – και τίθεται επίσημα  σε ισχύ – έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι €86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως €25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση €10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε €13 δισ. εκ των οποίων περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here