Κυβέρνηση: Εφικτή μια βιώσιμη λύση παρά τις αντιδράσεις- Το χρέος στο τραπέζι

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Με επτά επιχειρήματα η ελληνική κυβέρνηση εξηγεί τις θέσεις και την πεποίθηση της πως παρά τις ισχυρές αντιδράσεις, είναι εφικτή μια βιώσιμη συμφωνία έως το τέλος της βδομάδας, με βάση το «κοινό έδαφος» μεταξύ θεσμών και ελληνικής πρότασης.

Κυβερνητικές πηγές, με γνώση της πορείας των συζητήσεων, διέρρεαν ότι στο νέο διετές πρόγραμμα  θα υπάρχουν κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, ενώ μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί περίπου ως δεδομένη την οριστικοποίηση και επικύρωση της συμφωνίας την επόμενη Κυριακή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που συγκλήθηκε να πάρει τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις.  Αυτό σημαίνει, λένε άλλες πηγές, ότι το κείμενο και τα προαπαιτούμενα, γράφονται σε συνεργασία με κοινοτικές αρχές, καθώς όπως έχει ήδη εκφρασθεί από την ελληνική πλευρά, θα αποτελεί το «κοινό έδαφος» μεταξύ των θέσεων των θεσμών, των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας όπως εκφράσθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Η ελληνική πλευρά κάνει επίσης ειδική αναφορά στη γεωπολιτική διάσταση της κρίσης, παραπέμποντας εμμέσως στο έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τι εξελίξεις. Ενδιαφέρον που εκδηλώσθηκε με αλλεπάλληλε τηλεφωνήματα του προέδρου Ομπάμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες(Μέρκελ, Ολάντ) αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.  

Οι 7 θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Αναλυτικά, τα επιχειρήματα με τα οποία πορεύεται προς την συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση, είναι:

   1.   Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

  1. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.
  1. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.
  1. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.
  1. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.
  2.  Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

        7. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here