Κυρώσεις επέβαλε τελικά η ΕΕ αλλά στην ..Λευκορωσία!

Την επιβολή κυρώσεων σε σημαντικό αριθμό ατόμων που ευθύνονται για τη βία και την καταστολή στη Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο –όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι– δεν έχει καταρτιστεί ακόμα η λίστα των ατόμων στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Μέρος της λίστας ή της λύσης ο Λουκασένκο;

Ωστόσο, ο Σαρλ Μισέλ δεν διευκρίνισε εάν θα είναι στη λίστα των κυρώσεων ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος συγκεντρώνει την οργή των διαδηλωτών στη χώρα του.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δεν δίστασε να αναφέρει ότι ο Λουκασένκο θα πρέπει να συμμετάσχει στον διάλογο που θα γίνει για την επόμενη ημέρα της Λευκορωσίας.

«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Ωστόσο, ο κ. Λουκασένκο είναι ακόμα εκεί. Εάν καλώ για εθνικό διάλογο, αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έχουν εξουσία εκεί… Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση», είπε η Μέρκελ.

Επίσης, η καγκελάριος χαρακτήρισε ως «πραγματική ντροπή» την άρνηση του Λουκασένκο να μιλήσει μαζί της στο τηλέφωνο.

Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Στις δηλώσεις του, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες.

«Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ολοένα και πιο ανησυχητική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον λαό της χώρας… στεκόμαστε στο πλευρό σας», είπε μεταξύ άλλων ο Μισέλ, τονίζοντας στη συνέχεια πως η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, κατά το οποίο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από το 80% των ψήφων.

«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Η βία που ακολούθησε ήταν σοκαριστική και μη αποδεκτή. Ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here