Γ. Κυρίτσης περί «ανοιχτών» συνόρων: Παιχνίδια σε βάρος προσφύγων και της χώρας

 

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Ανάμεσα σ’ εκείνους που διακινούν ψευδείς πληροφορίες περί «ανοιχτών συνόρων», βρίσκονται και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και εις βάρος της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης με αφορμή το χτεσινό περιστατικό διασποράς φημών στην Ειδομένη.

Μιλώντας σε ιστοσελίδα ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες διακινούν μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι.

Η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της φημολογίας, που ξεκινά συνήθως από αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνει στην Ειδομένη ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών και σχεδιάζει, σύμφωνα με τον Γ. Κυρίτση, την εγκατάσταση μεγαφωνικού συστήματος στον καταυλισμό ώστε να γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Διαβάστε όλη τη δήλωση του εκπροσώπου του Συντονιστικού:

Η ανεύθυνη φημολογία και η παραπληροφόρηση σε ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση και σε συνθήκες κακουχίας, όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι. Τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα. Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και, ώς ένα βαθμό, παιχνίδια εις βάρος της χώρας.

Ζητάμε από αλληλέγγυους, εθελοντές και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση και από επικίνδυνες καταστάσεις σαν αυτή που είδαμε προ δύο εβδομάδων, όταν ένα μεγάλο πλήθος πέρασε μέσα από ποτάμια τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Για αυτή την περίπτωση μάλιστα γίνεται έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες.

Προσπαθούμε να εντείνουμε την επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απευθυνόμαστε αδιαμεσολάβητα στους πρόσφυγες και μετανάστες στη γλώσσα τους. Είναι μια προσπάθεια με δυσκολίες, λόγω έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών.

Ήδη στέλνουμε ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη και σχεδιάζουμε να στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Προσπαθούμε εντατικά να καλύψουμε τις ανάγκες στους τομείς αυτούς και κυρίως δουλεύουμε για δημιουργία πρόσθετων και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας στους οποίους θα στεγάσουμε τον κόσμο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνθήκες κακουχίας σε Ειδομένη. Το ίδιο θα συμβεί και στον Πειραιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here