Κυρανάκης: Ασφαλιστικό Πινοσέτ και στις κύριες συντάξεις!

Σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης, τουλάχιστον μέρος αυτής, όπως προκύπτει από τις σαφείς δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή, Κωνσταντίνου Κυρανάκη ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Η Επόμενη Ημέρα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση όχι μόνον της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας σύνταξης, δηλαδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος  (σε αντίθεση με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα) σε όλο το φάσμα των συντάξεων.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης.

Όταν ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο, εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η ο ίδιος απάντησε:

«Για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και να χτίζει κεφαλαιοποιητικά τη σύνταξή του όπως θέλει».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν «βγαίνει αυτό, βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις;» ο Κ. Κυρανάκης ήταν κατηγορηματικός:

«Φυσικά και βγαίνει, αν γίνει για τους νέους εργαζομένους. Αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε., Βασιλεία 2, η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ. μια ασφαλιστική)».

Αμέσως αντέδρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (που είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας) ο οποίος μίλησε για ασφαλιστικό Πινοσέτ.  «Εύχομαι να μην εφαρμοστεί» είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης (υπουργός Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here