Κύπρος: Μεγάλη διαδήλωση στα κατεχόμενα κατά Ερντογάν, υπέρ δημοκρατίας

Με κυρίαρχα συνθήματα «Μαζί απέναντι στον φασισμό», «Αυτή η χώρα μας ανήκει, εμείς θα την διοικήσουμε», «Ειρήνη και δημοκρατία» πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, πήραν απόψε μέρος στην διαδήλωση, που οργάνωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας η «Συνδικαλιστική Πλατφόρμα», σε ένδειξη συμπαράστασης στην εφημερίδα Afrika. Αψηφώντας την βροχή οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και Ελληνοκύπριοι, βροντοφώναξαν: «φωνάζουμε, φωνάζουμε ν’ ακούσει ο Ερντογάν!»

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική. Οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, περνώντας από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη , Μουσταφά Ακιντζί, για να του εκφράσουν τη στήριξή τους, και μέσω της Πύλης της Κερύνειας κατέληξαν στον κυκλικό κόμβο μπροστά από την εφημερίδα Afrika, την «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία», όπου είχε στηθεί εξέδρα για καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως ακυρώθηκε λόγω της βροχής.

Ο διευθυντής της Afrika, Σενέρ Λεβέντ, μαζί με μέλη του προσωπικού βρίσκονταν έξω το κτήριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας.

Ο διευθυντής της «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ μαζί με μέλη του προσωπικού του και ομάδα υποστηρικτών του βρίσκονταν έξω το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας.

Ομάδα οπαδών του συνδέσμου «κομμουνιστικής επανάστασης» μετέβησαν στα γραφεία της εφημερίδας φωνάζοντας συνθήματα όπως «δολοφόνε Ερντογάν», «τέλος στην εισβολή» και η «Αϊσέ να επιστρέψει πίσω» ενώ μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων στην πορεία αναχωρώντας από το σημείο μετά το τέλος της πορείας,  διαπληκτίστηκε προφορικά με ομάδα εθνικιστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία εθνικιστής εστίας, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την «βουλή».

Τρία κόμματα, το κόμμα Νέα Κύπρος, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας αλλά και ακόμη μια συντεχνία η GÜKAD («Σύνδεσμος ανάπτυξης βελτίωσης Μόρφου) συμμετείχαν στην πορεία.

Έντονη ήταν και η παρουσία της «αστυνομίας», η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Στο τέλος της πορείας αναγνώστηκε εκ μέρους εκπροσώπου των διοργανωτών κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε ζήσει μη αποδεκτά γεγονότα και ήρθαμε αντιμέτωποι με ενέργειες γεμάτες θυμό, που καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, βρισιές ακούγονται εναντίον βουλευτών και η αστυνομία είναι απλά ένας θεατής. ‘Ατομα διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας, χρώματος και καταγωγής πορευόμαστε για ένα κοινό μέλλον ελεύθερο, πλάι – πλάι ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας».

Στο ανακοινωθέν τονίζεται: «Δεν θα γίνουν αποδεκτές ενέργειες φασιστικές και βίαιες, ενέργειες που σπέρνουν το φόβο και όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, έχουν δικαίωμα στην ισότητα και στην δημοκρατία».

Προστίθεται ότι :«Όσο είμαστε ενωμένοι, ως μια γροθιά στον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ημέρες».

‘Αλλα συνθήματα που ακούσθηκαν ήταν :«Είμαστε λαός, υπάρχουμε, δεν θα σωπάσουμε», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη», «Ζήτω η αδελφότητα των λαών», «Τέλος στην βία κατά της σκέψης».

Επίσης, οι διαδηλωτές τραγούδησαν ένα τραγούδι, που έλεγε : «Φασίστες γέμισαν στην χώρα μας».

Ως μια από τις «πιο ιστορικές και μεγάλες διαδηλώσεις» χαρακτήρισε την αποψινή το τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι SIM TV.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here