Κυπριανού: Ο κ. Αναστασιάδης δεν πήγε στην Ελβετία με βούληση για λύση

Συνεχίζει την κριτική του κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς τους στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά για την Κύπρο, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δεν έπειθε ότι πήγε στο ελβετικό θέρετρο με βούληση για λύση του Κυπριακού, δηλώνει σε συνέντευξή στον Φιλελεύθερο της Κύπρου. 

«Δηλώνω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τη γενικότερη στάση την οποία τηρήσαμε εκεί. Θεωρώ ότι έπρεπε να πάμε με πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και εάν αυτό δεν ήταν κατορθωτό, η βούλησή μας για τη λύση θα μας οδηγούσε στο να κερδίσουμε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών», τονίζει.

Επισημαίνει ακόμα ότι δεν υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία για τη διάσκεψη και ότι το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει για ανάλογη διαδικασία με υποβολή προτάσεων. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, ζητήθηκε η ετοιμασία του εγγράφου το βράδυ της Κυριακής για να υποβληθούν τη Δευτέρα. Προσθέτει ακόμα ότι η πρόταση που τελικά υπεβλήθη  από τη δική μας πλευρά, ίσως να είναι εκείνη που έσωσε το κύρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ταυτόχρονα σημειώνει τη θετική στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κραν Μοντάνα, αναφέροντας σε σχετική ερώτηση τα εξής:

ο πρώτο που θέλω να πω είναι ότι συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Κοτζιά και το Νίκο Βούτση. Θα ήταν αστείο να πάω στον Αλέξη Τσίπρα για να καταγγείλω τον Νίκο Κοτζιά. Να πω ότι τα μηνύματα τα οποία έχω πάρει από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Κραν Μοντάνα ήταν ότι γενικά η όλη στάση την οποία τήρησε ο κ. Κοτσιάς ήταν θετική. Αυτό είναι το ένα που ήθελα να διαβιβάσω. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι με τον Αλέξη Τσίπρα μας συνδέει μια προσωπική φιλία που πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Είναι αυτή τη στιγμή Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εμείς είχαμε την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη και θεωρώ ότι ήταν υποχρέωσή μας να ακούσουμε και την άποψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και για το πώς αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος της επίσκεψης στην Αθήνα. Απ’ εκεί και πέρα διερωτώμαι: Γιατί κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσα να διερευνήσω το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί εκείνο το βράδυ της Πέμπτης; Γιατί τους ανησυχεί; Αν νιώθουν ήρεμοι με τη συνείδησή τους ότι χειρίστηκαν τα ζητήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί θα πρέπει να τους ανησυχεί αν κάποιος διερευνά τι έγινε;

Ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι η ελπίδα για λύση του Κυπριακού πρέπει να παραμείνει ζωντανή και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπορεί να επιλυθεί. Τονίζει ακόμα ότι τις προκλήσεις της Άγκυρας πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Ο Άντρος Κυπριανού στέκεται ιδιαίτερα επικριτικός και σε όσους επικαλούνται την επιλογή της νέας στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαροι και παραμένουν σταθεροί από το 1974 και ιδιαίτερα από το 1977 και μετά, όταν συμφωνήθηκε το πλαίσιο λύσης. «Η δική μας άποψη είναι ότι η προσπάθεια αλλαγής του στρατηγικού στόχου θα ήταν, καταστροφική και όχι απλά και μόνο μια τυχοδιωκτική περιπέτεια», υποδεικνύει. «Μπορούν να μου εξηγήσουν πώς θα πετύχουμε τον στόχο του ενιαίου κράτους; Εάν πειστικά μου απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, τότε να είναι βέβαιοι πώς εγώ πρώτος θα ηγηθώ της εκστρατείας για λύση ενιαίου κράτους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here