Κυπριακό: Τινάζει την διάσκεψη στον αέρα η Τουρκία- Τσαβούσογλου: Δεν θα δεχθούμε ποτέ πλήρη αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων

Μία ημέρα μετά την ουσιαστική έναρξη της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, η  Αγκυρα αποκάλυψε τις πραγματικές της προθέσεις. Που είναι να προκαλέσουν ένα ακόμη διπλωματικό ναυάγιο μέσα από τη σκληρή διαπραγματευτική της στάση και να επενδύσει πάνω στα τετελεσμένα της κατοχής της Β. Κύπρου, από την οποία όπως δηλώνει προκλητικά Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσβούσογλου, δεν πρόκειται να φύγει ποτέ η Τουρκία! 

Με την σκλήρη αυτή στάση της η Τουρκία, αποδεικνύει ωστόσο ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πιέζεται από όλες τις πλευρές να δώσει χρονοδιάγραμμα λήξης της τουρκικής κατοχής. Η Τουρκία επιλέγει όμως για μια ακόμη φορά τον αντιπερισπασμό, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και θέτοντας θέμα γεωτρήσεων εκ μέρους της Κυριακής Δημοκρατίας στη κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες αποκαλεί, προκλητικά,»μονομερείς».

Είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν θέλει να τερματίσει το τετελεσμένο της κατοχής της στη Κύπρο. Και αυτή η στάση της πρέπει να αναδειχθεί και να καταγγελθεί στη διεθνή κοινότητα.

Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ενώ κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν «αποδεκτές» προτάσεις, προειδοποιώντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων.

«Αυτό δεν το δεχόμαστε» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων», καθώς «μπροστά τους έχουν εκλογές» και «θέλουν να κάνουν «μονομερείς»  γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου».

«Υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα», ανέφερε και δήλωσε ότι «δεν θα συζητάμε το Κυπριακό για μια ζωή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here