Κυπριακό: Προς παράταση των συνομιλιών και μετά την 7η Ιουλίου στη Γενεύη

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η παράταση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν – Μοντανά της Ελβετίας για λίγα 24ωρα μετά την 7η Ιουλίου, η οποία αρχικά είχε δοθεί ως τελική ημερομηνία από τον ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στο χώρος διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα»,.

«Θα ήθελα, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό να πω ένα, να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευύηκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε αδιέξοδα και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον», κατέληψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν και προς το παρόν διαψεύδονται οι πληροφορίες περί μετάβασης των ηγετών (Τερέζα Μέι, Αλέξης Τσίπρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ), γίνεται σαφές ότι υπάρχουν έντονες πιέσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί η Διάσκεψη, σε μια προσπάθεια λήψης δεσμευτικών αποφάσεων.

Δημόσια τουλάχιστον, από την Αθήνα τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι αναβάθμισης της εκπροσώπησης στη Διάσκεψη, ενώ από το Λονδίνο επισημαίνεται πως συνάντηση σε επίπεδο ηγετών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον υπάρξουν ουσιαστικά σημάδια προόδου στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση. Κάτι που ως αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρικ, ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες θα αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη για την Ελβετία.

Οπως δήλωσε, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα παρευρεθεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Στη Διάσκεψη θα παρευρεθεί και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here