Κυνικά ψέματα Χρυσοχοΐδη για το όργιο καταστολής έξω από το Εφετείο-Νέα βίντεο τον διαψεύδουν

Να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για όσα συνέβησαν σήμερα στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο της Αθήνας επιχειρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την προκλητική και αναίτια καταστολή σε βάρος χιλιάδων αντιφασιστών διαδηλωτών.

Όμως, όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης συνηγορούν υπέρ μιας προσχεδιασμένης επίθεσης με στόχο τη διάλυση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης από την ΕΛ.ΑΣ., που προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι «από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότωφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας». Επίσης, υποστηρίζει ότι «στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη».

.

Στα βίντεο φαίνεται η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον όσων βρίσκονταν στη συγκέντρωση στο Εφετείο.

Από το πρώτο βίντεο φαίνεται ότι δεν υπήρξε ρίψη μολότοφ, όπως υποστηρίζει η ΕΛΑΣ, πριν από την έφοδό της.

Επίσης, στο ενδεχόμενο επιχείρημα της αστυνομίας ότι οι μολότοφ έπεσαν πριν τη συγκεκριμένη λήψη του βίντεο, θα πρέπει να απαντηθεί για ποιο λόγο δεν φαίνεται κάποια φωτιά.

Το δεύτερο ψέμα της ΕΛΑΣ είναι ότι «είδε» 600 περίπου άτομα να επιτίθενται με «μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα» στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται σε καμία των περιπτώσεων από τα βίντεο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. , «μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου η συγκέντρωση διαλυόταν». Ωστόσο πρόκειται για άλλο ένα ψέμα της ελληνικής αστυνομίας καθώς ο κόσμος παρέμενε στο σημείο και άκουγε μία-μία τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την προσαγωγή δύο ατόμων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη, να απαντήσει για ποιό λόγο χρειαζόταν η χρήση χημικών κατά δεκάδων χιλιάδων κόσμου ειρηνικής στάσης, η ΕΛΑΣ απάντησε ότι «στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ’ όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις  μολότωφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας».

«Το μόνο απασχόλησε σήμερα τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι το πως θα διαλύσει την ειρηνική συγκέντρωση».

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», υπογράμμισε από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «θα περιμέναμε έναν σχολιασμό ή κάποια θεσμική πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πως αρχικά θα διαλύσει και στην συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση».

«Δυσανεξία της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία»

Ανακοίνωση για την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, εξέδωσε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν τη δυσανεξία τους σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία».

«Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν για την δικαίωση των θυμάτων των ναζιστών, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια που να δικαιολογούν μία τέτοια αντίδραση. Προφανής στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αδιαφορώντας ακόμη και την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στο σημείο» τονίζει ο αναπ. εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που είναι βέβαιο πως αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία.

» Τα ασύστολα ψεύδη που επιστρατεύει στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όταν τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας», επισήμανε ο ίδιος.

Επίθεση Ηλιόπουλου σε Χρυσοχοΐδη

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή ότι ένας από τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής ήταν αστυνομικός.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «για την συγκεκριμένη εξέλιξη». «Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πώς αρχικά θα διαλύσει και στη συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση», καταλήγει.

Εξηγήσεις ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας», σχολιάζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, για τη διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

«Κύριε Χρυσοχοΐδη, χρειαζόταν η χρήση χημικών ακόμη και σε αυτή τη συγκέντρωση, λίγα λεπτά μετά την συγκλονιστική δήλωση δικαίωσης της μητέρας του Παύλου Φύσσα, σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ειρηνικής στάσης και περιφρούρησης;

Για να αντιμετωπίσουν τι;

Όχι προφανώς τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη που χτυπήθηκε από δακρυγόνο χωρίς κάποια αιτία.

Αναμένουμε δημόσιες εξηγήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χρ. Σπίρτζης.

Τον… χαβά του το υπουργείο

«Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ’ όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις μολότοφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας»  απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΚΚΕ: Το σχέδιο όσων ενοχλήθηκαν έπεσε στο κενό

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές, που από το πρωί κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση «οι ναζί στη φυλακή».

«Ωστόσο, για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες του γνωστού κι επαναλαμβανόμενου σκηνικού, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με δακρυγόνα κι αύρες, σε αυτή τη μεγαλειώδη λαϊκή διαδήλωση, με προφανή σκοπό να την διαλύσουν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες. Καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι από τη δράση μιας ολιγάριθμης προβοκατόρικης ομάδας δεν μπορεί να κρύψει αυτό που είδε όλος ο κόσμος κι έζησαν οι χιλιάδες διαδηλωτές» επισημαίνει στη συνέχεια το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

«Σε πείσμα όσων ενοχλήθηκαν από το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης και από τη μεγαλειώδη διαδήλωση, αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό, η συγκέντρωση συνεχίστηκε και οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης σε όλη την Αθήνα» καταλήγει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Τα βίντεο διαψεύδουν τον Μ. Χρυσοχοϊδη

O εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «τα βίντεο που έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι δεν έπεσε καμία απολύτως από τις 150 μολότοφ που μέτρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης ώστε να ξεκινήσουν οι δυνάμεις καταστολής του μια αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών, αρχικά με την «Αύρα» και έπειτα με χημικά».

«Μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης μπέρδεψε τις μολότοφ με τα δακρυγόνα που πετούσαν οι άνδρες των ΜΑΤ του σε χιλιάδες κόσμο με ηλικιωμένους και παιδιά;», διερωτάται ο κ. Κριθαρίδης και προσθέτει ότι αναμένει την παραίτηση του υπουργού και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν υπεύθυνοι σήμερα για το όργιο καταστολής των ΜΑΤ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η εκκόλαψη των αυγών του φιδιού μέσα στα σώματα ασφαλείας που προωθεί ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Υπουργό υποτίθεται «Προστασίας του Πολίτη» ακόμα και μια τέτοια ιστορική μέρα, δεν θα γίνουν ανεκτά από μια κοινωνία που μόλις σήμερα έστειλε στα αζήτητα της ιστορίας τους φασίστες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here