«Κύμα» εκδικητικών απολύσεων ακόμη και σε βάρος συνδικαλιστικών εκπροσώπων

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ 

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Ένα μεγάλο «κύμα» εκδικητικών απολύσεων φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην ελληνική αγορά εργασίας η οποία, ήδη, μετά τα πρώτα δύο μνημόνια μοιάζει με «ζούγκλα» στην οποία επικρατεί –μόνο- ο «νόμος του ισχυρού». Στα συμβάντα της τελευταίας περιόδου έρχεται να προστεθεί η εκδίωξη συνδικαλιστή από μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στην Αθήνα επειδή, με βάση τις επίσημες καταγγελίες, τόλμησε να… καλέσει την Επιθεώρηση Εργασίας για να προβεί σε σχετικό έλεγχο κρουσμάτων παραβατικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) που φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «έγκλημα και τιμωρία», φαινόμενα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, ακόμη και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, κατεγράφησαν σε μεγάλη εταιρία πλαστικών με έδρα επί της Βάρης – Κορωπίου. Στην εταιρία εργαζόταν ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων της Στράτος Μαυρομάτης. Το Σωματείο στο οποίο ανήκει, είχε ζητήσει από το ΚΕΠΕΚ Παλλήνης στις 21 Ιουλίου να προβεί σε ελέγχους εντός της επιχείρησης επειδή ήδη είχαν παρουσιαστεί κρούσματα παραβατικότητας σε βάρος του προσωπικού της.

Η διοίκηση της εταιρίας, αφού πρώτα αρνήθηκε την παρουσία του κατά τη διάρκεια των διενεργούμενων ελέγχων, στη συνέχεια, χωρίς να τον ενημερώσει, προχώρησε στην απόλυση του. Ο κ. Μαυρομάτης έμαθε ότι, πλέον, δεν ανήκε στο προσωπικό της επιχείρησης όταν πήγε να εργαστεί στη νυχτερινή βάρδια του.

«Σήμερα (Τετάρτη) ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μαζί τον Πρόεδρο του σωματείου και μέλος Δ.Σ της διοίκησης του εργατικού κέντρου του Λαυρίου επισκέφτηκαν την εταιρεία, ζήτησαν συνάντηση με υπεύθυνο της εταιρίας και τους δόθηκε η απάντηση ότι δεν αναγνωρίζουν συνδικαλιστικά όργανα, ότι δεν έχουν να δώσουν λόγο σε κανέναν για την απόλυση, ότι αυτοί αποφασίζουν και κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ε. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας της Ι. Κατσιώνης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ηγεσία της Ομοσπονδίας καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε άμεση παρέμβαση με στόχο την επαναπρόσληψη του απολυμένου, αφού με βάση όλα τα δεδομένα αποτελεί «καθαρά εκδικητική απόλυση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here