Κωδικοποίηση Νομοθεσίας του Δημοσίου: τέρμα στον πονοκέφαλο της πολυνομίας μ’ ένα «κλικ»

Της Νάντιας Βασιλειάδου
 
Δυο μεταρρυθμιστικές τομές με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών που διέπουν τη σχέση πολίτη-δημόσιας διοίκησης, επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών.  
 
Η πρώτη αφορά στην ηλεκτρονική Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ψηφιακής «πύλης» μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει με απλό τρόπο (πχ χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά) την ισχύουσα νομολογία για την υπόθεση που τον ενδιαφέρει,  χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει σε παραπομπές, τροπολογίες, υπουργικές ή δικαστικές αποφάσεις κλπ. που πολλές φορές αλληλοεπικαλύπτονται.
 
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν «μίτο της Αριάδνης» που δημιουργείται με σκοπό να ξεπεράσει ο πολίτης το λαβύρινθο της πολυνομίας, λένε στελέχη του υπουργείου.
 
Βασικός άξονας του εγχειρήματος είναι η εκκαθάριση και η απλούστευση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η ταξινόμησή του ανά θεματική ενότητα και η οργάνωσή του ώστε δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να μπορούν να γίνουν κοινωνοί έγκυρης και τεκμηριωμένης νομοθετικής ύλης.
 
Μάλιστα, αυτές τις μέρες ξεκινάει τις εργασίες της η Εθνική Επιτροπή για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας. Αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως πρόεδρο, γενικούς γραμματείς συναρμοδίων υπουργείων, τους Κοσμήτορες των Νομικών Σχολών, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ.α.
 
Στην προσπάθεια μείωσης των διοικητικών βαρών και της γραφειοκρατίας, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, εντάσσουν και την ηλεκτρονική ψηφιακή διασύνδεση, δηλαδή τη Διαλειτουργικότητα, των βάσεων δεδομένων 15 σημαντικών φορέων του Δημοσίου.
 
Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν λίγο καιρό πριν με την έναρξη διασύνδεσης της κεντρικής βάσης δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου με το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα «My School» του υπουργείου Παιδείας.
Μέσω τη ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη το ΥΠ.ΕΣ επιδιώκει την κατάργηση εκατοντάδων χιλιάδων έγχαρτων δικαιολογητικών και την απλούστευση διαδικασιών που σήμερα οδηγούν τους πολίτες σε οδύσσεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
 
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι από την καινούργια σχολική χρονιά καταργείται η προσκόμιση πιστοποιητικών Δημοτολογίου για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και περίπου 350.000  πιστοποιητικά για εγγραφές ή μεταβολές δεν θα χρειαστεί καν να εκτυπωθούν. 
 
Στο πεδίο του υπουργείου Εξωτερικών εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρόξeνος», με το «e» να είναι λατινικό, που αφορά στη διασύνδεση των προξενικών αρχών με το Εθνικό Δημοτολόγιο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Προξενείο του Ντύσσελντορφ και αναμένεται η επέκτασή του σε άλλες πόλεις.
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here