Ξεκίνησε η Διάσκεψη των Προέδρων-Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Κωνσταντοπούλου, κυβέρνησης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Νέος γύρος αντιπαράθεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την κυβέρνηση σηματοδοτεί η πρότασή της να μην εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής οι δυο βασικές τροπολογίες του νέου μνημονίου, δηλαδή για τις συντάξεις και για τα κόκκινα δάνεια. 
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 22.30  έκανε λόγο για τροπολογίες που κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά και αναφέρθηκε στη διαφύλαξη του Συντάγματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε να ξεκινήσει η Ολομέλεια στις 23.30, για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνος με τη διεξαγωγή της Ολομέλειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίστηκε  και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων για τις συνταξιοδοτικές περικοπές στάθηκε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θέτουν σε συζήτηση θέματα και ρυθμίσεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, οι «μνημονιακές» συνέπειες δημιούργησαν όρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού.

Σύμφωνοι με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο Ν. Φίλης για την Ολομέλεια παρουσιάστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος.
Για διάτρητη από όλες τις απόψεις διαδικασία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως τόνισε, πρέπει να αποσυρθούν οι τροπολογίες και να μην εισαχθούν στην Ολομέλεια.

«Πρόταση της κυβέρνησης είναι η άμεση έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 3.00», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Τέσσερα Κοινοβούλια πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου» είπε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς από την πρόεδρο της Βουλής για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, υπενθύμισε ότι αύριο διεξάγεται το Eurogroup.

 Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί.

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν γίνεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια πριν τις 12.30, καθώς πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση από τη Διάσκεψη Προέδρων και στη συνέχεια να συνταχθεί η ημερήσια διάταξη από τις υπηρεσίες της Βουλής.

Κατά την ψηφοφορία για την ώρα έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια 10 ψήφισαν να ξεκινήσει άμεσα, 8 να γίνει το πρωί και οι 2 βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» ενώ σημειώθηκε ισοψηφία ως προς το αν θα εισηγηθεί η Διάσκεψη τη συνταγματικότητα ή μη των τροπολογιών.

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι στην ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος της Προέδρου με τον Χ. Θεοχάρη από το Ποτάμι να εκφράζει την διαφωνία του.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αποφασίστηκε δεκάλεπτη διακοπή στη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, καθώς δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για την ώρα έναρξης της Ολομέλειας.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here