Κρούγκμαν: Ο στόχος είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεωκοπήσει;

ΦΩΤΟ : EUROKINISSI ( Χ. ΜΠΟΝΗΣ)

Με σκληρές δηλώσεις για τους δανειστές και κυρίως  για το ΔΝΤ,  ο  νομπελίστας  οικονομολόγος  Πολ Κρούγκμαν  καταφέρεται εναντίον  όλων όσων μιλάνε για  επικείμενο Grexit στην Ελλάδα  και εκτιμά πως αν συμβεί κάτι τέτοιοι, θα φταίει το ΔΝΤ και όχι η ελληνική πλευρά.
» Τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ;» γράφει ο  οικονομολόγος σε άρθρο του στους New York Times και συνεχίζει:
«Δεν έχω μιλήσει πολύ για την Ελλάδα τελευταία γιατί δεν θέλω να φωνάξω «Grexit» μέσα σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω.
Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη.
Αλλά οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Οπότε συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτικής».

Πετώντας μάλιστα  το μπαλάκι στην Κριστίν Λαγκάρντ, γράφει  πως αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, για αυτό θα ευθύνεται το ΔΝΤ.
«Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό κάνει η λιτότητα, τώρα κάνουν κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη», σημειώνει για το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο.
«Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις. Αλλά δεν είμαστε στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οπότε τι συμβαίνει;
Ο στόχος είναι να «διαλύσουμε» τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;», διερωτάται.
«Αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα φταίνε οι δανειστές. Δεν θα είναι «Graccident», καταλήγει ,αλλά δική τους ευθύνη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here