Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βιώνουμε τα αποτελέσματα της περσινής τριπλής εκλογικής αναμέτρησης σε βαθμό μάλιστα που ούτε ο πλέον ευφάνταστος νους μπορούσε να συλλάβει. Ανικανότητα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κατάρρευση της οικονομίας, ανευθυνότητα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αστοχίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, καταπάτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, «βόλεμα» ημετέρων, κρούσματα αδιαφάνειας, αυταρχικότητα στη λήψη αποφάσεων…

 

Όμως ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν παραδώσαμε τα όπλα, και ούτε θα πράξουμε κάτι τέτοιο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, σε κάθε συμπολίτη μας που μας στήριξε και στηρίζει, σε κάθε ελληνίδα και έλληνα που αναζητά ένα καλύτερο Αύριο για αυτόν και τα παιδιά του. Έχει ήδη ξεκινήσει η ουσιαστική αναδιοργάνωση και διεύρυνση του Κόμματος, ένα ευρύτερο άνοιγμα προς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, συλλογικότητες και κινήματα, προς κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη της πατρίδας μας. Και μετά την αρχική μετεκλογική νωθρότητα, δυναμικά πλέον υιοθετούμε μία υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολιτευτική στάση απέναντι στις ασταμάτητες καταστροφικές κυβερνητικές παλινωδίες, θέτοντας ταυτόχρονα στέρεες βάσεις με ορίζοντα το Συνέδριο μας, το απόλυτο όργανο νομιμοποίησης των όποιων αλλαγών της επόμενης μέρας, την απαρχή μιας νέας εποχής για τον αριστερό και ευρύτερο προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα. Δεν είναι απλός και εύκολος ο δρόμος προς ένα Συνέδριο, η ανασυγκρότηση ενός κόμματος εξουσίας μα συνάμα και της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Απαιτούνται κόποι και θυσίες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το επιθυμητό είναι η αντιστοίχιση με τα θέλω και πολιτικά πιστεύω ενός ευρέος φάσματος της κοινωνίας, πολύ περισσότερο ακόμα όταν η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη τόσο για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου όσο και για τις όποιες εσωκομματικές λειτουργίες μα και της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους έλληνες πολίτες.

 

Απαιτούνται κόποι και θυσίες όπως προείπα. Η εσωκομματική κριτική όμως δεν είναι ανασκολοπισμός, οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις δε σημαίνουν υποχρεωτικά ρήξη. Τουναντίον, η συλλογική δράση και ο πλουραλισμός απόψεων μόνο δημιουργικά μπορούν να λειτουργήσουν, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., του μόνου ίσως κόμματος που καταστατικά επιτρέπει την έκφραση αντίθετων από την επίσημη κομματική γραμμή, θέσεων. Βέβαια, τα καλοπληρωμένα και ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης» μιλούν για επερχόμενο Αρμαγεδδών εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ Ν.Δ. και ελάσσων αντιπολίτευση ρήξεις και διασπάσεις ονειρεύονται, με την όρεξη θα μείνουν.

 

Σαφώς όμως, ακόμα και εντός του Κόμματος υπάρχουν πάντα όρια. Το Μάη του ’15, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που αναφέρω, σε άρθρο μου είχα χαρακτηριστικά επισημάνει πως «η μετάβαση από την κριτική στη διαφωνία δεν μπορεί παρά να συνιστά ατομική ευθύνη του καθενός, ευθύνη όμως όχι μόνο απέναντι στα προσωπικά πιστεύω αλλά και στις συλλογικότητες που μετέχει. Στην υποθετική περίπτωση διόγκωσης της αντίδρασης, εναντίωσης σε ουσιώδη ζητήματα και τελικά επιλογής της συγκρουσιακής πορείας, κανείς εξ ημών δεν είναι υπόλογος των πράξεων του απέναντι μόνο στον εαυτό του. Είναι πλέον υπόλογος κυρίως στον ελληνικό λαό βάσει του ρόλου που του έχει ανατεθεί να διαδραματίσει». Να αναλογιστούμε τι επιζητά ο ελληνικός λαός, τον ακραιφνή νεοφιλελευθερισμό, τη διαφθορά, την αυταρχικότητα, το νεποτισμό, την κατάλυση κεκτημένων –έκανα αναφορά στην αρχή του άρθρου μου για το τι λαμβάνει χώρα σήμερα, μην επαναλαμβάνομαι. Ή μήπως διψάει για Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ισότητα;

 

Ας μην εθελοτυφλούμε, τα πάντα αλλάζουν γύρω μας και εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Με εξωστρέφεια, ενότητα, μαζικότητα, διάλογο και ορθολογισμό, διατηρώντας πάντα τις αξιακές μας αρχές και ήθος. Και με στόχο την επάνοδό μας στη διακυβέρνηση της χώρας, όχι επειδή η κατάκτηση της εξουσίας αποτελεί αυτοσκοπό μας αλλά επειδή είναι μονόδρομος για να ξεφύγουμε από τον ολισθηρό κατήφορο στον οποίο μας έχουν καταδικάσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με οδηγό τον Αλέξη Τσίπρα και συνοδοιπόρους κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη αυτής της χώρας θα σταθεί ικανός να νικήσει στις επικείμενες μάχες. Ενωμένοι, παρά τις όποιες διαφορές μας, θα τα καταφέρουμε. Και αν στο δρόμο βρεθούν κάποιοι εξ ημών που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, ας το ξανασκεφτούν, όχι μόνο για το Κόμμα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

 

Κώστας Μπαλτζής

Συντονιστής Οργάνωσης Μελών

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας

Γιαννιτσών – Δ. Πέλλας

 

Το άρθρο σημοσιεύθηκε την τοπική εφημερίδα του ν. Πέλλας «ΠΕΛΛΑNEWS

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here