Κριτική από «πέντε» του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση με προτάσεις για ρήξη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Πέντε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τοποθετήθηκαν το απόγευμα σε εκδήλωση του ¨κόκκινου δικτύου» του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και άσκησαν έντονη κριτική στο τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους και ετοιμάζεται να έρθει σε συμφωνία μαζί τους, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει άλλα αλλά να συγκρουσθεί εδώ και τώρα με τους δανειστές. 

Ο Γιάννης Μηλιός επανέλαβε τις θέσεις που είχε εκφράσει και σε πρόσφατο άρθρο του και τάχθηκε υπέρ μιας παύσης πληρωμών προς τους δανειστές αλλά εντός ευρώ. Οπως είπε αυτί η απόφαση  δεν θα έχει καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, επικαλούμενος δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

rsz_2297629

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο. Διαφώνησε επίσης και  με τη θέση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου.
Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία λιτότητας και πρόσθεσε ότι εξελίσσεται  μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσους εκφράζουν ριζοσπαστικές θέσεις και σημείωσε . «Η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων¨, πρόσθεσε με νόημα.Ο Αντώνης Νταβανέλος,  μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπογράμμισε ότι  οι κόκκινες γραμμές  της κυβέρνησης ξεθωριάζουν», όπως και το πρόγραμμα της ΔΕΘ και συμπλήρωσε  ότι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποδειχθεί  «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημείωσε, σύντομα θα γίνει φανερό ότι οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.  Για όλα αυτά, θεωρεί ότι διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές και οι εκλογές ενώ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και υπέρ των εκλογών.

Ασκησε τέλος έντονη κριτική σε διορισμούς αξιωματούχων σε κρατικούς οργανισμούς και γενικότερα τον δημόσιο τομέα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως στην ΕΡΤ, στα ΕΛΠΕ, κ.α. .

Ο κ. Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της ΚΕ, δήλωσε αντίθετος τόσο στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ όσο και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησε να πάρουν θέση τα συλλογικά κομματικά όργανα.

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, σημείωσε ότι οι τελευταίες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ομόφωνες και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα, προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ενόψει της πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό να αποφασιστεί είτε η προσφυγή σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές.

 Αναμέσα στο πολυπληθές ακροατήριο ήταν και ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ  Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here